Allemansrätten: där får du tälta, bada och elda i sommar
Allemansrätten: där får du tälta, bada och elda i sommar - Foto: Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg / TT och Hasse Holmberg / TT

Allemansrätten: Här får du tälta, bada och elda i sommar

​Tälta, bada från en brygga eller grilla. När sommaren är i full blom lockas många ut i naturen. De allra flesta har hört talas om allemansrätten utan att veta vilka regler som faktiskt gäller. Nyheter24 förklarar vad du får – och inte får göra.


Får man tälta på någon annans tomt 

Enligt allemansrätten är det tillåtet att tälta på en tomt. Foto: Anders Bjurö/TT

Vill du tälta i sommar? Då kan det vara bra att veta var du får slå upp tältet! 

Enligt allemansrätten får du tälta på tomtmark, men det finns lite riktlinjer för hur det hela ska gå till. Helst ska man slå ner tältet långt ifrån fritids- eller bostadshus för att värna om hemfridszonen, vilket är det område närmast ett bostads-och fritidshus. Rekommendationen ligger runt 60-70 meter som ett minimum. 

Om ett staket, allmän väg eller liknande gör att man kan vara närmare bostaden utan att störa så går det bra. Dessa avstånd gäller dock inte båthus eller uthus! Om man som grupp planerar att tälta på någons tomtmark bör man dock fråga markägaren om lov. 

Ingen tryffel utan tillstånd

På ödetomter utan byggnader får man plocka äpplen, men man måste ha tillstånd för att ta tryffel. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är fritt fram att plocka äpplen, hallon, blåbär, päron med mera på ödetomter utan byggnader. Man behöver dock ha markägarens tillstånd om man bestämmer sig för att ta tryffel. Detta eftersom man måste gräva i marken för att komma åt den åtråvärda svampen. 

Eldning kan ge åtal 

Eldning är tillåtet om det utförs försiktigt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Eldning är tillåtet under säkra förhållanden. Detta gäller dock inte vid eldningsförbud som införs under många somrar. För att inte bryta mot denna regel kan man kolla med kommunen vad som gäller där man befinner sig.

Vid eldningsförbud får man dock fortfarande använda campingkök och kolgrillar.

Om man genom eldningen skulle skada naturen, så som att man spräcker en berghäll, kan man dock åtalas.  

Fritt fram att bada vid brygga utanför tomt

Detta gäller när man vill bada eller lägga till vid en brygga. Foto: Hasse Holmberg / TT

Det är helt okej att färdas och bada på någon annans vattenområde. Om man vill ankra och förtöja är även detta okej – om stranden inte tillhör en tomt och man enbart stannar något enstaka dygn. 

Men får man tillfälligt förtöja och bada vid en brygga utanför en tomt? Ja, är svaret!

Bom och grind får passeras

Detta gäller om du vill cykla eller köra motorfordon på en enskild väg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enskilda vägar är ofta åtkomliga, trots att det inte alltid ser så ut! Bom och grindar får passeras och så länge inte vägen skadas får man gå, cykla eller rida på enskilda vägar. På de enskilda vägar med stats- eller kommunalt bidrag är det även tillåtet för motorfordon att köra.

En enskild väg får inte skyltas med förbud mot gångtrafik eller cykling. I de flesta fallen får inte heller ridning förbjudas. Att skylta en enskild väg med förbud mot motortrafik kan dock vara okej, men bara om det är markägaren själv som underhåller vägen. 

Får inte utestänga människor från mark 

Markägare får inte stänga ute människor där allemansrätten gäller. Foto: Anders Wiklund/TT

Markägare får inte sätta upp varken skyltar eller stängsel där allemansrätten gäller. Detta för att undvika att människor blir utestängda från natur och områden de har rätt att vistas på. 

Du har därför rätt att passera till exempel djurstängsel för att nå mark där allemansrätten gäller. Markägaren kan, på uppdrag av Länsstyrelsen, även bli ombedd att ordna en genomgång eller grind genom uppsatta stängsel.

Vad som inte är tillåtet är att passera mark där det finns planteringar eller odlingar. Exempelvis en åkermark med grödor. Det är viktigt att komma ihåg att med allemansrätten följer krav på varsamhet och hänsyn mot markägare, andra människor, djurliv och natur. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!