Här listar vi de topp 100 tätorter i Sverige med sämst samhällsservice.
Här listar vi de topp 100 tätorter i Sverige med sämst samhällsservice. - Foto: Unsplash, Pixabay

Unik kartläggning – här är 100 svenska orter med sämst samhällsservice

Nedrustade mataffärer, rivna hyreshus och uteblivna vårdcentraler. Så ser det ut i flera orter runt om i landet. En undersökning från Hem & Hyra visar vilka platser i Sverige som har sämst samhällsservice – är din ort med?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sedan 1970 har den svenska befolkningen ökat med två miljoner invånare. Siffrorna har ökat mestadels i städer som Göteborg, Stockholm och Malmö. I dag bor cirka 71 procent av befolkningen i städer med mer än 5 000 invånare, medan det samtidigt har minskat med hälften i befolkningen i orter som Fredrika, Degerhamn och Röfors.

Sämst samhällsservice

Genom att se över vilka svenska tätorter som sedan 1970 minskat i befolkningsmängd och sedan identifiera attityden kring sin hemort kunde Hem & Hyra utnämna vilka orter som erbjuder sämst samhällsservice för sina invånare.

Hur kommer det sig att så många väljer att fly sina hemorter?

Inga vårdcentraler eller apotek

På grund av stängda fabriker, butiker, tomma lägenheter och dyra affärer för kommunen försämras servicen radikalt. I flertalet av de orter som befolkningen flyr från finns inga vårdcentraler, apotek eller systembolag på långa vägar. I de tätorter som ligger i topp 14 på listan över sämst service krävs det att man tar sig en hel mil för att nå till en vårdcentral – däribland Arvidsjaur.

Ideellt arbete

Det är genom frivilligt arbete från befolkningen som olika attraktioner runt om i tätorterna, exempelvis en danspaviljong i Nykroppa, har kunnat rustas upp. Invånarna i Degerhamn, Öland, har tillsammans tagit fram ett aktiekapital värt hundratusentals kronor för att kunna öppna upp den konkursdrabbade lokala Ica-butiken.

Hela listan

Genom denna granskning har Hem & Hyra tagit fram de 100 tätorter som, på grund av dålig samhällsservice, minskat mest i folkmängd de senaste 50 åren. Här är listan:

Bildkälla: Hem & Hyra
Bildkälla: Hem & Hyra
Bildkälla: Hem & Hyra
Bildkälla: Hem & Hyra
Bildkälla: Hem & Hyra
Hem
/
/