Henrik Vinge (SD), Nooshi Dadgostar (V), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD).
Henrik Vinge (SD), Nooshi Dadgostar (V), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) vill fälla statsministern. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten: Därför vill partierna fälla statsministern

Under torsdagen meddelade Vänsterpartiet att de kommer att väcka misstroende mot statsministern. Kort efter gav flera andra partier beskedet att de kommer att rösta för att fälla Stefan Löfven. Men varför vill de göra det? Här reder Nyheter24 ut det.


På måndag väntas en misstroendeomröstning hållas mot statsminister Stefan Löfven. Nyheter24 har tidigare skrivit om vad som skulle kunna hända om han fälls, men hur stor är sannolikheten att det faktiskt skulle bli så? Nyheter24 har pratat med Jenny Madestam, som är docent i statsvetenskap.

Hur stor sannolikhet är det att regeringen fälls?

Madestam förklarar att som läget ser ut nu är det en stor sannolikhet att statsministern tvingas avgå om det skulle bli en omröstning. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har nämligen den majoritet som krävs.

För att förhindra det här skulle Stefan Löfven själv kunna utlysa extraval, då blir det ingen omröstning.

– Ett annat alternativ är att regeringen backar på frågan om marknadshyror i nyproduktion på ett sätt som gör att Vänsterpartiet inte längre är intresserade av att delta i en sån här omröstning. Det vill säga att de skulle lägga ner sina röster, eller stödja Stefan Löfven i omröstning, säger Madestam.

Varför vill Vänsterpartiet fälla Löfven?

Vänsterpartiet har lovat sina väljare att inte acceptera att stötta regeringen om man går fram med frågan om marknadshyror på något sätt. I nuläget handlar det om marknadshyror, alltså fri hyressättning i nyproducerade bostäder.

– Det är något som verkligen var ett villkor för att Vänsterpartiet skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Nu går regeringen fram med det här förslaget, och Vänsterpartiet löper då linan ut och pressar det här så långt det går, för att visa sina väljare att man har inte bara sagt detta med ord utan man menar allvar, förklarar Madestam.

Men det var inte V som faktiskt tog det slutgiltiga beslutet att lägga fram på riksdagens bord att man vill väcka misstroende. Partiet har nämligen inte tillräckligt många mandat, då man behöver minst 35.

– De som istället då tog initiativet var Sverigedemokraterna, som också då lyckades sätta sig själva i centrum och som gör det med motivet att man är missnöjda med regeringen generellt och den förda politiken. Inte bara i den frågan om marknadshyror.

Varför vill de andra partierna fälla Löfven?

SD, M och KD har lite andra motiv för att fälla regeringen. Madestam förklarar att samtliga partier gång på gång sagt till sina väljare att Sverige behöver en ny regering. Nu har de faktiskt en chans att se till att det här sker.

Regeringen håller pressträff om rådande coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med det handlar inte om marknadshyrorna som det gör för Vänsterpartiet, det är ett förslag som KD och M tvärtom är positivt inställda till. Det handlar om en generell kritik mot regeringen över hur den agerat i flera frågor om integration ock kriminalitet, exempelvis.

Vad händer om det blir majoritet på måndag?

– När beslutet är fattat så har statsministern fällts. Men det funkar ju inte så att han från den stunden går och packar ihop sina kartonger från sitt kontor. Utan då fungerar det så att regeringen sitter kvar tills dess att en ny regering har utsetts. Det vill säga tills dess att riksdagen har röstat om och givit sitt stöd till en ny statsministerkandidat som kan bilda en regering, säger Madestam och lägger till: 

– Men det är mycket möjligt att det kan bli Stefan Löfven igen på något sätt.

Statsvetaren Jenny Madestam är verksam vid Försvarshögskolan. Foto: Jessica Gow/TT

Hon förtydligar vidare att det är inget som vi vet än, men möjligheten finns alltså. De andra partierna som vill fälla regeringen ser mycket hellre att det i så fall blir Moderaternas Ulf Kristersson som blir Sveriges statsminister.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!