Torsdag 18 Aug
Stockholm

Hela riksdagen samlas på måndag: "Oro för smittspridning"

En fulltalig riksdag ska samlas på måndag, för första gången under pandemin.
En fulltalig riksdag ska samlas på måndag, för första gången under pandemin. Foto: Claudio Bresciani/TT & Henrik Montgomery/TT.

Efter att flera partier meddelat att de vill fälla regeringen Löfven kommer en misstroendeomröstning hållas i riksdagen på måndag klockan 10. Då ska alla riksdagsledamöter vara på plats, för första gången sedan mars 2020.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var på torsdagen som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar meddelade att partiet kommer kommer att väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Kort därefter berättade M, KD och SD att de kommer rösta för att fälla regeringen. 

På måndag klockan 10 kommer riksdagen därför hålla en misstroendeomröstning. Om en majoritet vill fälla statsministern så kommer Löfven och hans regering att avgå. Statsministern har även möjlighet att själv utlysa extraval och då blir det ingen omröstning. 

På grund av coronapandemin har man sedan mars 2020 endast låtit 55 av riksdagens 349 ledamöter delta under olika möten i kammaren. Men på måndag måste hela riksdagen samlas på plats, trots risken för smittspridning. 

Oro för trängsel och smittspridning 

Anledningen till att samtliga riksdagsledamöter behöver infinna sig i plenisalen under misstroendeomröstningen på måndag är att alla som vill rösta måste vara på plats. 

– Man kan inte ha en misstroendeomröstning med en 55-riksdag. Enligt regeringsformen krävs det att mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej för att regeringen ska falla. Då måste man kalla in hela riksdagen för att pröva en fråga om misstroende, säger talmannen Andreas Norlén (M) till SVT. 

Flera partier har uttryckt oro för eventuell trängsel och smittspridning. Man arbetar därför med att vidta särskilda åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det handlar bland annat om att se till att munskydd finns tillgängligt och att begränsa antalet fotografer på läktarna. 

– Vi får försöka hantera det på ett så ansvarsfullt och smittsäkert sätt som möjligt, säger talmannen Andreas Norlén till SVT Nyheter

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.