Jimmie Åkesson var inte förvånad över Stefan Löfvens beslut.
Jimmie Åkesson var inte förvånad över Stefan Löfvens beslut. - Foto: Anders Wiklund/TT

Jimmie Åkesson efter Löfvens besked: "Ganska väntat"

Stefan Löfvens historiska besked om talmansrundor utlystes under måndagen. Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var beskedet väntat.


Stefan Löfven fälldes i en historisk misstroendeomröstning, något som aldrig tidigare skett. Sedan dess har många väntat på ett besked från statsministern huruvida han kommer välja att avgå eller utlysa extraval.

Åkesson inte förvånad

Det slutade med att Löfven valde att avgå och utlysa talmansrundor, något Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar var väntat:

– Det var ett ganska väntat besked från Stefan Löfven, trots allt. Han har väl inte visat ett större intresse för ett extraval och det är väl fullt rimligt, dels med läget, både med pandemi och i allmänhet. Dels hans eget opinionsläge. Ett extraval hade ställt till det oerhört för Stefan Löfven, säger han till SVT.

"Rimligt att det prövas"

Han berättar vidare att det enligt honom är viktigt att det politiska läget som vuxit fram under den senaste mandatperioden prövas, då detta inte gjorts tidigare.

– Det är rimligt att det prövas och nu får det prövas i talmansrundorna. Om det inte visar sig ha skett någon större förändring sedan förra gången så blir det förmodligen väldigt svårt att få ihop en regering och då kommer det kanske att få prövas i ett extraval och det har jag ingenting emot. Det är ganska rimligt med tanke på hur mycket som förändrats sedan förra valet.

Står kvar i samma utgångspunkt

Sverigedemokraterna står enligt Åkesson kvar vid samma utgångspunkt som de alltid haft – nämligen att ta fram en annan regering än Stefan Löfven. Han berättar att de står beredda att ta ett sådant ansvar.

– Vår utgångspunkt är att vi finns med i en sådan regering, men som alla minns så har vi ett stort inflytande över en sådan regering. Det är det jag kommer säga till talmannen när han ställer frågan.

"Viktigt att höra deras position"

Det som sker nu är enligt partiledaren interna samtal inom alla partier. Han har som utgångspunkt att samtala med andra partier, inte minst Moderaterna:

– För mig är det viktigt att höra deras position och det är viktigt för mig att meddela hur vi ser på den här situationen och vad vi är beredda att göra. Har man två jämnstora partier så är det inte orimligt att prata med varandra om man vill ta ansvar för landet, säger han till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.