Polischefen: Malmöprojektet Sluta skjut testas i Stockholm
Polischefen: Malmöprojektet Sluta skjut testas i Stockholm - Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sluta skjut testas i Stockholm – för att stoppa gängvåldet

Nu testlanseras sluta skjut-projektet i Stockholm. Projektet har beskrivits som en stor framgång för att stoppa det grova skjutvapenvåldet i Sverige.


Malmöprojektet "Sluta skjut" kommer med största sannolikhet lanseras i Stockholm, det säger regionpolischefen Mats Löfving

– Det är lite olika nyanser, men jag tror vi kommer att köra Sluta skjut i någon form i Stockholm i någon eller några kommuner och testa det parallellt med de andra systemen vi har, säger han.

Polischefen skeptisk till projektet 

Löfving menar att det inte finns en specifik modell för att stoppa det grova skjutvapenvåldet i Sverige. Samtidigt har Sluta skjut-projektet beskrivits som en stor framgång. 

Han menar dock att det är svårt att se en entydig bild om projektet varit så framgångsrikt som det beskrivs. Löfving menar att polisen i allmänhet nått framgångar, genom exempelvis stöd från Encrochatbevisningen, enligt Omni

Märkbart fler mord med skjutvapen   

I polisregion Stockholm sker det märkbart fler mord med skjutvapen jämfört med övriga polisregioner. 

– Av Sveriges 60 så har vi 25, det är ett grundläggande problem. Situationen i utsatta områden genererar för många unga män vars profil är lik 17-åringen som misstänks ha skjutit ihjäl polismannen i Göteborg, säger Mats Löfving till SvD

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.