Muterad gen kan stängas av för att minska fetma.
Muterad gen kan stängas av för att minska fetma. - Foto: Pixabay

Forskning: Avstängd gen kan stoppa fetma

Forskare runt om i världen har, genom forskning på möss, upptäckt en gen som kan stängas av och därmed reglera viktuppgång hos människor.


Ett nytt hopp om behandling mot fetma har väckts hos flera forskare, efter en genupptäckt hos möss.

Genen, som påverkar ämnesomsättningen, går under namnet GPR75 och hittades även i DNA:t hos över 600 000 människor i Mexiko, USA och Storbritannien.

16 gener jämfördes med människors BMI-värde och studerades sedan på råttor.

Hur gick studien till?

Hos en andel råttor stängde forskarna av den fetmarelaterade genen och resultatet var slående – råttorna gick upp mycket mindre i vikt än vad gruppen råttor utan avstängd gen gjorde.

Studien, utförd av bland andra Parsa AkbariAnkit Gilani och Jack A. Kosmicki, visade sedan att de människor som svårare går upp i vikt, eller de som väger mindre, har en mutation på GPR75-genen.

Trots att det fortsatt kräver mer vetskap kring ämnet, är forskare hoppfulla till att det i framtiden kan finnas läkemedel i form av tabletter för att minska klinisk fetma.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.