Partiledare.
Vad tycker egentligen de andra partierna om vaccinpass på krogen? - Foto: Janerik Henriksson/TT, Nils Petter Nilsson/TT, Stina Stjernkvist/TT, Henrik Montgomery/TT och Carl-Olof Zimmerman/TT.

Här är partierna som vill se vaccinpass på krogen

Allt fler i Sverige är snart fullvaccinerade och frågan om vaccinpass är het. Moderaterna ser gärna att det införs i kroglivet, och Socialdemokraterna är öppna för förslaget. Nyheter24 har tagit reda på hur de andra partierna ställer sig i frågan.


Förra veckan kom Moderaterna med förslaget om att införa vaccinpass i både nöjeslivet och krogmiljöer – för att de som vaccinerat sig ska kunna leva som vanligt igen. Något som regeringen på fredagen meddelade att de är öppna för, men till en början under större event.

Vänsterpartiet däremot är inte alls sugna på att stå bakom förslaget.

Men vad tycker egentligen de andra partierna om den heta frågan – vaccinpass eller inte? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Sverigedemokraterna – nja

Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna, menar att partiet i nuläget håller på att diskutera fråga internt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT

- Användningen av vaccinpass för att skilja människors tillgång till samhällslivet är inte oproblematisk. Just nu bör fokus vara att förmå så många som möjligt att vaccinera sig som ett eget val. Det gör man bäst genom information och transparens, säger Bäckström Johansson och lägger till:

– Åtgärder som kan uppfattas som repressiva riskerar istället att spä på misstroende mot såväl vaccinationsprogrammet som andra åtgärder som vidtas för att möta pandemin.

Centerpartiet – nja

Även Annie Lööfs parti är något tveksamma till vaccinpasset.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

– Nationella vaccinationspass är en åtgärd som ska användas med försiktighet. Det utgör en stor inskränkning i människors frihet. Det är ett verktyg som först kan bli aktuellt när alla erbjudits vaccin. Där det isåfall skulle kunna användas är vid större evenemang, säger riksdagsledamoten Anders W Jonsson och fortsätter:

– Viktigast nu är att begränsa smittan genom att få högre vaccinationstäckning och minska smittspridningen.

Kristdemokraterna – ja

Kristdemokraterna är det parti som helt står bakom Moderaternas förslag i frågan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

– M förslår att Folkhälsomyndigheten ska pröva i vilka sammanhang vaccinpass har en verkan. Det är ett bra förslag och myndigheten bör snarast få det uppdraget, säger riksdagsledamoten Acko Ankarberg-Johansson.

Liberalerna – ja

Även Liberalerna känner sig positiva, men likt de andra partierna, menar de att tydliga riktlinjer bör vara satta innan användningen av vaccinpass.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– Vaccinpass är en god idé för att sköra personer tryggt ska kunna röra sig i samhället, förutsatt att de kan utformas så att integriteten tryggas för personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras. Aktörernas användande av vaccinpass bör ske på frivillig basis. 

– Dessutom måste det finnas kloka riktlinjer för när passen är lämpliga att användas, säger Lina Nordquis, Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson.

Miljöpartiet – funderar

Miljöpartiets pressekreterrare Tova Kibal säger att de ännu inte tagit ställning till användningen av vaccinpass, utan inväntar besked från Folkhälsomyndigheten. Angående ålder på de som får vaccineras menar de att första prioritet är den vuxna befolkningen.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Jessica Gow/TT

– Det viktiga här och nu är att se till att alla de vuxna som ännu är ovaccinerade blir vaccinerade. Där är risken störst att drabbas av allvarlig sjukdom och död. Allvarligheten vid covid har en tydlig koppling till ålder.

Undersökningen visade även att samtliga partier ovan är eniga om att vaccinering av barn i åldrarna 12-15 år är en medicinsk fråga som ska lämnas till Folkhälsomyndigheten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du se vaccinpass på krogen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.