Var fjärde barn med utländsk bakgrund säger sig ha upplevt rasism i skolan.
Var fjärde barn med utländsk bakgrund säger sig ha upplevt rasism i skolan. - Foto: Unsplash

Var fjärde barn i skolan upplever rasism: "Ytterligare ett svek"

Rädda Barnen gjorde nyligen en stor studie på 32 skolor runt om i Sverige. Det visade sig nämligen att var fjärde barn med utländsk bakgrund har upplevt rasism från andra barn. Många unga uppgav också att de saknar ordentligt stöd från vuxenvärlden.


Organisationen Rädda Barnen uppmanar nu regeringen, Skolverket och skolor runt om i landet att ta hårdare tag mot rasism, något som i en ny studie visar sig vara mer förekommande än många kanske tror.

Bildkälla: Unsplash

Var fjärde barn utsatt

I rapporten "Vuxna – vad gör dom?” har Rädda Barnen fått 1117 svar från elever i femteklass på 32 skolor i Sverige. Samtidigt har de diskuterat rasism med 33 femteklassare och resultaten är skrämmande.

Var fjärde barn med utländsk bakgrund uppger sig nämligen ha utsatts för rasism. För de med svensk bakgrund ligger siffran på var sjunde barn.

Bildkälla: Unsplash

Samtidigt berättade drygt hälften av de tillfrågade barnen att de bevittnat rasism i skolan, den plats med störst risk för att både bevittna och utsättas för rasism.

– Alltså det har hänt, till exempel att någon kommer fram till mig och retar mig för min hudfärg. Då kanske jag vill säga till min lärare, eller om man vill säga till sin mamma, och sen tänker man liksom ’äh, det här kommer säkert inte hända igen’. Och sen blir man påverkad och påverkad, och så sliter det liksom isär en, och ändå gör man ingenting för att man tänker bara ’det här är säkert ingenting’, säger femteklassaren Toya i Rädda Barnens pressmeddelande.

Var femte muslimskt barn drabbat

27 procent av de barn med muslimsk bakgrund berättar i studien att de blivit antingen diskriminerade eller trakasserade på grund av sin tro.

Var femte barn med utländsk bakgrund går samtidigt runt med en oro för att bli retad på grund av sin etniska tillhörighet. En 17-årig ungdomsambassadör berättar för Rädda Barnen hur en idrottslärare brukade säga till tjejerna i klassen att de inte fick bära slöja under gymnastiklektionerna.

– Men det gick ju hur bra som helst. Jag var en av de snabbaste tjejerna i klassen och jag hade på mig min slöja.

"Ta barns känslor på allvar"

I studien uppmanar barnen de vuxna att bli bättre på att lägga märke till rasismen, eftersom detta blivit så pass vanligt att det ofta går obemärkt förbi.

Bildkälla: Unsplash

De ber även lärare och övrig personal att bli bättre på att lyssna på och respektera barnens känslor och Helena Thybell, Rädda Barnens generalsekreterare, menar att den ekande tystnaden från vuxenvärlden är ett stort svek:

– Det är oacceptabelt att barn inte blir tagna på allvar av vuxenvärlden när de berättar om rasism, diskriminering och trakasserier som de upplever eller bevittnar. Vuxnas tystnad eller bagatelliserande blir ytterligare ett svek som kan sätta djupa spår. Här behöver vuxenvärlden bli bättre på att lyssna och ta barns berättelser, känslor och erfarenheter på allvar.

Vuxnas tystnad uppmanar till förnekande

En rädsla som blir tydlig bland de tillfrågade i fokusgrupperna handlar om huruvida tigandet från de vuxna lär barnen att rasism är något som ska tystas ned, förnekas och förminskas.

Uppmaningarna och rekommendationerna till regeringen, skolan och Skolverket är flera. En av dessa är att ta fram ett kunskapskrav i läroplanen om rasism och diskriminering.

En annan inrådan är en ökad kompetens om rasism hos personalen, hur de kan förebygga diskriminering och bättre resurser för hur de kan jobba för en bättre likabehandling.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!