Föräldrarna ville döpa sonen till Vladimir Putin, nekades av Skatteverket. Barnet på bilden är inte samma som i artikeln.
Föräldrarna ville döpa sonen till Vladimir Putin, nekades av Skatteverket. Barnet på bilden är inte samma som i artikeln. - Foto: Shamil Zhumatov/TT, Dobromir Dobrev/Pexels

Skatteverket nekade föräldrarna – ville döpa sonen till Vladimir Putin

​Två föräldrar i Sverige ville döpa den nyfödda sonen till Vladimir Putin, men Skatteverket nekade önskemålet. Nu överklagar mamman och pappan beslutet och anser att det är en kränkning.


Två föräldrar i Sverige ville döpa den nyfödda sonen till Vladimir Putin, men Skatteverket nekade önskemålet. 

"Det är en Putin"

Mamman och pappan som blev föräldrar för tre månader sedan bestämde sig snabbt vilket namn de ville att sonen skulle bära. 

– Vi satt en kväll hemma och krabaten var jättelivlig. Vi skrattade, diskuterade och sa ”Det är en Putin. Han vet vad han vill och är en bestämd person”. Så började det, säger pappan till Aftonbladet. 

Fick avslag på ansökan

När paret sedan skickade in sin ansökan fick de avslag från Skatteverket som ansåg att förnamnet var för likt ett efternamn som inte är tillåtet. De fick därför ge upp drömmarna om att sonen skulle heta Putin.

Efter att de hade fått avslag skickade de in en ny ansökan om att sonen istället skulle heta Vladimir Putin i förnamn. Något som skatteverket även satte stopp för. 

"Jag tycker det är en kränkning"

– När jag ringde och ifrågasatte fick jag ett hånskratt tillbaka. Jag tycker det är en kränkning. Vladimir är ett vanligt namn och Putin är ett vanligt namn. Alla våra barn har lite udda namn. Det här är första gången vi stöter på problem, säger pappan.

Motiveringen till Skatteverkets beslut var bland annat att förnamn inte får vara namn som kan väcka anstöt, eller som kan leda till obehag för namnbäraren. 

Föräldrarna höll inte med om beslutet av att namnet skulle vara stötande och meddelar att de kommer överklaga beslutet, och möjligen tar vidare fallet till domstol, enligt en intervju med Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!