Lördag 16 Okt
Stockholm

Därför låg Facebook och Instagram nere – här är förklaringen

facebook
Nu förklarar Facebook vad felet under måndagen berodde på. Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Efter midnatt natten till tisdag började plattformarna att fungera igen. Då hade användarna varit utan bland annat Facebook och Instagram i sju timmar. Nu svarar företaget på vad som gått fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax efter klockan 17.00 på måndagen började användare runtom i världen uppleva problem med Facebook, InstagramWhatsapp och Messenger. 

Användare på Facebook möttes av ett felmeddelande som löd: "Nyhetsflöde är inte tillgängligt just nu. Detta kan bero på ett tekniskt fel som vi arbetar för att åtgärda.” Problemen som uppstod på plattformarna ledde till att hashtaggen #facebookdown började trenda på Twitter. 

Sju timmar senare, runt midnatt, var felet åtgärdat och de som ville kunde återgå till sitt skrollande.

Därför låg Facebook nere

Måndagens nedgång berodde, enligt företaget själva, på att de försökte att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan servrarna. Bollen som sattes i rullning ledde till att sajterna helt enkelt stängde ner.

"Till alla människor och företag runt om i världen som förlitar sig på oss, ber vi om ursäkt för besväret som dagens nedgång orsakat", skriver Facebook i ett uttalande, och försäkrar användarna att inget tyder på att användardata har komprometteras eller spritts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela