Förseningar av kläder och möbler på grund av fraktkaos.
Förseningar av kläder och möbler på grund av fraktkaos. - Foto: Pexels.

Fraktkaos: Dessa varor kan bli svåra att få tag på när du ska julhandla

Julklapparna riskerar att bli försenade i år. Men det är inte tomtens fel. Högre containerpriser och stängda hamnar i Kina ligger bakom det "fraktkaos" som just nu råder.


Högre fraktpriser, längre leveranstider och stängda fabriker till följd av smittspridning. Pandemin har påverkat frakten på flera sätt. Bland annat leveransen av varor från Kina till Sverige – vilket kan påverka oss när vi ska handla julklappar. 

– Fem till sex procent av Sveriges varor kommer ifrån Kina. Men i vissa varugrupper importerar man till högre utsträckning ifrån Kina, förklarar Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel för Nyheter24.

Vilka varor påverkas? 

Enligt Johan Davidsson kommer varor som kläder, möbler och tillbehör till möbler, som madrasser och kuddar, till högre utsträckning ifrån Kina. 

Det är med andra ord dessa typer av varor som, på grund av försenade leveranser, kan bli svårare att få tag på under julhandeln. 

– I dessa grupper kommer ungefär 20 procent ifrån Kina. Så där är det en betydande andel, säger Davidsson. 

Elektronikvaror

Även elektronikvaror kan bli försenade. Detta beror dock inte på leveransförseningar, utan grundar sig i problem med produktionskapaciteten. 

Johan Davidson vill inte påstå att det kommer vara tomt på hyllorna när julhandeln kickar igång, men förseningarna kan göra att det blir svårare att få tag i specifika modeller eller exemplar av varor. 

Vad beror detta på? 

Leveransproblemen och förseningarna är delvis en effekt av pandemin. Enligt Svensk handel började containerpriserna stiga redan i slutet av 2020 och förvärrades ytterligare när Suezkanalen blockerades tidigare i år. 

På vissa håll har priset för att frakta en container från Kina till norra Europa blivit sju gånger dyrare, skriver Svensk handel

Dessutom stängs hamnar fortfarande ner i olika delar av Asien vid smittoutbrott. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

1 timme sedan
Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.