Onsdag 8 Dec
Stockholm

Kritikstorm mot Ulf Kristersson efter uttalandet om mordet på Einár: "Obegripligt"

Kristersson har fått stark kritik efter hans kommentar om mordet på Einár.
Kristersson har fått stark kritik efter hans kommentar om mordet på Einár. Foto: Johan Nilsson/TT, Stina Stjernkvist/TT

Efter mordet på 19-åriga rapparen Einár har flera politiker uttalat sig om händelsen. Nu riktas stark kritik mot M-ledaren Ulf Kristersson efter hans kommentar om situationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt klockan 23 under torsdagskvällen sköts artisten Einár till döds i södra Stockholm av två maskerade män. Han blev 19 år gammal.

Polisen misstänker att det handlar om en hämndaktion och förundersökningen är i full gång.

"Ett ungt liv som släckts"

Under fredagen har flera politiker och kändisar uttalat sig om händelsen. Benjamin Ingrosso och Miriam Bryant är några av de som delat sina kondoleanser på sociala medier.

Även Stefan Löfven har gått ut och beskrivit mordet som "tragiskt".

– Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts, säger statsministern till svenska journalister i Bryssel, skriver TT.

Ulf Kristersson kritiseras starkt

Någon som också uttalat sig om händelsen är Ulf Kristersson.

– Det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet, sa han till Aftonbladet.

Moderaternas partiledare fick däremot motta stark kritik från politikerkollegor, som bland annat kallat Kristerssons kommentar för "obegriplig".

Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat skriver om uttalandet på Twitter:

"Är de 'ovanliga' familjerna i förorten inte ens värda politikernas kondoleanser?"

Irena Pozar är krönikör hos Expressen. Hon menar att det är svårt att ta in en sådan kommentar av en politiker:

Det är svårt att ta in att en politiker utan tvekan tycker det är rimligt att uttrycka sig så här. Är de 'ovanliga' familjerna i förorterna inte ens värda politikernas kondoleanser?”.

Även inrikesminister Mikael Dambergs presstalesperson Per Strängberg ger svar på tal på Twitter och menar att det är ett "obegripligt uttalande av Ulf Kristersson".

"När skjutningar och grova brott begås i utsatta bostadsområden sker det just 'mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor'. De finns även utanför centrala Stockholm”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela