Kristersson har fått stark kritik efter hans kommentar om mordet på Einár.
Kristersson har fått stark kritik efter hans kommentar om mordet på Einár. - Foto: Johan Nilsson/TT, Stina Stjernkvist/TT

Kritikstorm mot Ulf Kristersson efter uttalandet om mordet på Einár: "Obegripligt"

Efter mordet på 19-åriga rapparen Einár har flera politiker uttalat sig om händelsen. Nu riktas stark kritik mot M-ledaren Ulf Kristersson efter hans kommentar om situationen.


Runt klockan 23 under torsdagskvällen sköts artisten Einár till döds i södra Stockholm av två maskerade män. Han blev 19 år gammal.

Polisen misstänker att det handlar om en hämndaktion och förundersökningen är i full gång.

"Ett ungt liv som släckts"

Under fredagen har flera politiker och kändisar uttalat sig om händelsen. Benjamin Ingrosso och Miriam Bryant är några av de som delat sina kondoleanser på sociala medier.

Även Stefan Löfven har gått ut och beskrivit mordet som "tragiskt".

– Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts, säger statsministern till svenska journalister i Bryssel, skriver TT.

Ulf Kristersson kritiseras starkt

Någon som också uttalat sig om händelsen är Ulf Kristersson.

– Det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet, sa han till Aftonbladet.

Moderaternas partiledare fick däremot motta stark kritik från politikerkollegor, som bland annat kallat Kristerssons kommentar för "obegriplig".

Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat skriver om uttalandet på Twitter:

"Är de 'ovanliga' familjerna i förorten inte ens värda politikernas kondoleanser?"

Irena Pozar är krönikör hos Expressen. Hon menar att det är svårt att ta in en sådan kommentar av en politiker:

Det är svårt att ta in att en politiker utan tvekan tycker det är rimligt att uttrycka sig så här. Är de 'ovanliga' familjerna i förorterna inte ens värda politikernas kondoleanser?”.

Även inrikesminister Mikael Dambergs presstalesperson Per Strängberg ger svar på tal på Twitter och menar att det är ett "obegripligt uttalande av Ulf Kristersson".

"När skjutningar och grova brott begås i utsatta bostadsområden sker det just 'mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor'. De finns även utanför centrala Stockholm”.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.