Studentbay inför rätta?

- 20/04/2009, 13:13 -

Sajten för gratis kurslitteratur kan bli nästa mål i piratjakten.

Redan förra året anmäldes sajten av Sveriges läromedelsförfattares förbund. Enligt Svenska Dagbladet på nätet ligger fallet hos specialåklagare som jobbar med brott som rör upphovsrätt. Bland dem som anmälts för inblandning i Studentbay finns, enligt SvD, Gottfrid Svartholm Warg, som i fredags dömdes i för sin inblandning i Piratebay.

I fredags föll den uppmärksammade domen i Piratebay-rättegången. De inblandade dömdes till fängelse i ett år och böter i mångmiljonklassen. Enligt SvD kan domen öppna för nya anmälningar mot andra fildelnings- och torrentsajter, bland annat mot Studentbay. Men än så länge finns inget klart rättegångsmål mot sajten.

– Vi analyserar domen, och sedan får vi se vilka åtgärder vi ska vidta, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till SvD.se.

Antipiratbyrån fortsätter att själva utreda och granska sajter med upphovsrättsskyddat material. Anitipiratbyråns Henrik Pontén säger till Svenskan:

– Ett antal bittorrentsajter har gått ner efter domen. En del är ganska stora, med upp till 50 000 medlemmar.

Domen i fredags till trots - en snabb koll på Pirate Bays hemsida visar att det fortfarande går att söka efter torrenter med upphovsrättsskyddat material.

Skrivet av: