Stockholm

Tidigare Knutby-medlemmen: Hon framställs fel i serien

Emma Gembäck och Peter Gembäck på väg in i rättegångssalen och screenprint från intervju med Emma Gembäck
Emma Gembäck och Peter Gembäck på väg in i rättegångssalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En tidigare sektmedlem i Knutby församling, säger ifrån mot den nya serien om Knutby. I en intervju med Nyheter24 avslöjar Emma Gembäck att Helge Fossmos första fru, framställs helt fel.


Läs mer

En kort bilfärd från Uppsala ligger Knutby, en liten by med en historia av mord och mordförsök, inom samhällets frikyrkoförsamling. Händelserna som utspelade sig där har gett inspiration till den nya dramaserien "Knutby". 

Knutby församling Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

I en intervju med Nyheter24 berättar tidigare sektmedlemmen Emma Gembäck, 45, att hon inte tycker om hur de framställer Heléne Fossmo i Knutby-serien. Hon avslöjar också vad som inte stämmer överens med verkligheten. Läs mer om det här.

Var kan man se Knutby-serien?

Serien släpptes den 1 november på C More och är en exklusiv C More produktion. Den har sex avsnitt och är regisserad av Goran Kapetanovic, som ligger bakom SVT-succén "Kalifat" från 2020. Serien är baserad på romanen med samma namn, skriven av Jonas Bonnier. Läs mer om serien här.

Foto om serien Foto: Ida Borg/TV4

Vad hände i Knutby?

Det var 2004 som en kvinna vid namn Alexandra Fossmo blev mördad i Knutby, genom flera skott i huvudet när hon låg och sov. 

Hennes man Helge Fossmo, 50, åtalades för att ha övertalat Sara Svensson "barnflickan" till att begå mordet. Grannen till paret skadades också svårt. Både Svensson och Fossmo dömdes senare för mordet och mordförsöket. Läs mer om det här.

Vem är Emma Gembäck?

Emma Gembäck är en före detta medlem i Knutby-sekten, som har fått ett stort kändisskap efter den hyllade serien. I sekten agerade Gembäck pastor under en period och berättar i intervjuer att hon både ser sig som offer, och förövare, efter sin tid i församlingen.

Under en sex års tid var hon utfryst och utsatt i sekten, samtidigt som hennes man Peter Gembäck, 48, tillhörde den innersta kretsen allra närmast Åsa Waldau, som kallades för Kristi brud. 

Emma Gembäck Foto: Privat

Gembäck gillar inte om hur de framställer Heléne Fossmo

Emma Gembäck berättar att det finns vissa delar i serien som inte stämmer överens med verkligheten. Till exempel, att barnflickan inte var med och förlöste Helge Fossmos första frus barn, utan att barnet egentligen förlöstes på sjukhus. Alkohol förtärdes heller inte alls i samma mängd som serien beskriver, de drack nämligen inte alkohol i offentliga sammanhang. 

Men det är inte bara scener och händelser som skapar frågetecken hos Gembäck. Hon berättar att hon inte gillar hur Helge Fossmos första fru, Heléne Fossmo, framställs i serien. 

– Hon framställs som någon som dricker ganska mycket och gör bort sig, dansar runt. Sådan var hon överhuvudtaget inte, berättar Gembäck.

Se hela intervjun med Emma Gembäck i spelaren ovan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.