Onsdag 25 Maj
Stockholm

Läkarna kom inte överens – kvinna blev förlamad

IVO och magnetröntgen
Kvinna blev förlamad när läkarna inte kunde komma överens. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Johan Nilsson/TT

En äldre kvinna åkte in till akuten på Västerviks sjukhus då hon känt sig svag i kroppen från midjan och ner. Eftersom läkarna inte kunde enas blev det för sent att operera och kvinnan blev förlamad. Nu anmäls händelsen till IVO.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kvinna i 90-årsåldern åkte in till akutmottagningen på Västerviks sjukhus då hon kände sig svag från midjan och ner. 

En timme efter att kvinnan kom in till akuten kände hon sig ännu svagare och stel i högerbenet. Hon fick sedan svårt att röra benet, och kort inpå löpte samma förlopp med vänsterbenet. Kvinnan hade då förlorat känseln i båda benen. 

Anna Michaëlsson, chefläkare vid Västerviks sjukhus, har därför gjort en lex Maria-anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), rapporterar Dagens Vimmerby. 

För sent för att att operera

Ett flertal läkare diskuterade hur de ska gå tillväga för att hjälpa kvinnan och undersökte henne, men läkarna kunde inte enas om huruvida hon skulle genomgå en magnetröntgen eller inte. 

Magnetröntgen gjordes därför först dagen därpå, och det kunde då konstateras att kvinnan hade en blödning i ryggen. Dagen efter gick det dock inte att operera henne för att förhindra att hon blev förlamad av blödningen. Hade MR-undersökningen gjorts tidigare skulle det gått att operera kvinnan, enligt Dagens Vimmerby.

Kommentera
Kopiera länk
Dela