Lärare, pengar, präst
Det här är jobben med hög lön som få vill ha. - Foto: Kallestad, Gorm/TT, Henrik Montgomery/TT och Erik Simander/TT

Jobben med bra lön – som de flesta inte vill ha

Nyheter24 har framställt en lista på jobben som inte tillräckligt många vill ha, trots en medellön över genomsnittet i Sverige. Det här är jobben som har låg konkurrens på arbetsmarknaden, men med hög lön.


Vill du ha ett yrke där du inte behöver tävla med andra om jobben, men samtidigt inte nöja dig med en minimilön? Se hit! 

År 2020 var medellönen i Sverige 36 100 kronor. SACO gör varje år en studie om framtidsutsikter bland akademiska jobb, och utifrån det har Nyheter24 framställt de jobben där det är minst konkurrens på arbetsmarknaden, men som ändå har en medellön över snittet i Sverige.

Det här är jobben som inte tillräckligt många söker sig till trots att det råder stor efterfrågan, och som samtidigt erbjuder hög lön: 

Lönen som presenteras nedan är ett snitt mellan alla personers lön i yrket.

Så mycket tjänar en lärare

Inom läraryrket förväntas många gå i pension inom de närmaste åren. Dessutom är det en hög andel som lämnar läraryrket, och desto färre som kommer tillbaka. Det här gör att konkurrensen om jobben är väldigt låg. 

Nyligen släpptes ny lönestatistik för lärare med kommunal arbetsgivare, som visade på en generell löneökning på 3 procent för inkomståret 2020, rapporterar läraren.se och refererar till statistik från Lärarförbundet. 

Då landar medellönen på ungefär:

37 764 kronor i månaden för grundskollärare
39 618 kronor i månaden för gymnasielärare 

Foto: Alexander Olivera/TT

Så mycket tjänar präster, kyrkoherdar och komministrar

Det råder stor brist på präster idag, framförallt utanför städerna, och det är ofta väldigt få sökande när det öppnas upp en ledig tjänst. Dessutom kommer fler inom närmsta åren gå i pension, vilket kommer göra bristen ännu större. 

Medellönen är ungefär: 42 400 kronor i månaden 

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Så mycket tjänar en veterinär

Det är även stor brist på veterinärer, till den grad att vissa kliniker inte har kunnat ta emot sjuka och skadade djur på kvällstid, då de är så underbemannade. Exempelvis TV4 Nyheterna rapporterade om hur det efter tidigare i år saknades över 400 veterinärer, samtidigt som endast 85 nya examinerades innan sommaren. 

Medellönen är ungefär: 43 000 kronor i månaden 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Så mycket tjänar en nutritionist

Här finns det generellt fler lediga jobb än det finns utbildade nutritionister. Det gäller även dietister, men där är medellönen generellt lite lägre. 

Medellönen är ungefär: 42 700 kronor i månaden

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Så mycket tjänar en apotekare

2019 skrev facktidningen Farmaci att 71 procent av arbetsgivarna uppger att det råder brist på erfarna farmaceuter och 67 procent svarade att det råder brist på nyutexaminerade farmaceuter. Och bristen har hållit i sig sedan dess! 

Medellönen är ungefär: 39 100 kronor i månaden 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Källa: SACO och Yrkeskollen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!