Här är några av de sämst betalda jobben i Sverige.
Här är några av de sämst betalda jobben i Sverige. - Foto: Unsplash

Lista: Här är jobben med sämst betalt i Sverige

Är du en sån som hellre jobbar med det du brinner för och anser att pengar inte är allt? Då har vi den perfekta listan för dig här! Vi listar nämligen de sämst betalda jobben i Sverige, men du kanske hittar din passion i någon av dem. Vem vet?


Det finns de som söker sig till riktigt bra betalda yrken, såsom pilot eller inom finans vilket ger dig en väldigt stor plånbok. Sedan finns det dem som följer sin passion inom exempelvis service eller uppfödare, vilket är arbeten som kanske inte drar in den största kosingen varje månad.

Sedan finns det personer som väljer att sätta sig framför skolbänken och studera en utbildning som faktiskt ger dig betalt för att plugga. Här kan du läsa om det.

Statistiska centralbyrån har sammanställd en lista över de jobb som ger dig sämst betalt i Sverige.

Lönerna som presenteras nedan är genomsnittlig månadslön under 2021.

1. Kafé-och konditoribiträden

Många unga tar sig an det stressiga yrket inom kafé, som inte bara innefattar latte-art och förberedande av frukostmackor, utan i jobbet ingår det ibland också uppfostring av riktigt otrevliga kunder. All cred till ni som orkar, trots att ni toppar listan över sämst betalda lönen!

Månadslön: 21 500

2. Marknadsundersökare och intervjuare

Som marknadsundersökare ansvarar du över att ta fram underlag för organisationen eller det företagets beslut i diverse frågor. Jobbet finns i flera olika varianter och passar perfekt som extrajobb under exempelvis studier.

Ett uppdrag kan handla om att du ska hjälpa till att ta fram nya tågtabeller, varav du åker tåg i en viss sträcka under en vecka fram och tillbaka. När du är färdig redovisar du det du hunnit registrera, vilket kan handla om antalet resenärer och vilka resebevis de åker med. Dina anteckningar fungerar sedan som beslutsunderlag för organisationen.

Månadslön: 21 900

Bildkälla: Unsplash

3. Övrig hemservicepersonal m.fl.

Att ingå i gruppen hemservicepersonal är även det ett väldigt varierande yrke. Är du anställd inom hemservice kan det handla om allt ifrån vården, den privata sektorn, landstinget eller kommunen. Du kan jobba med hemtjänst för äldre eller funktionsvarierade, men också inom städbranschen där du endast utför hemstädning.

Månadslön: 22 400

4. Övrig servicearbetare

Övrig servicearbetare handlar om allt från himmel och jord. Du kan arbeta extra inom installation, eller i reception och så vidare. Möjligheterna är oändliga!

Månadslön: 23 700

5. Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur

Älskar du djur? Då har du hittat rätt! Du kan, för en månadslön på 24 000 kronor, arbeta med att ta hand om lantbrukets djur och husdjur. För samma summa kan du också jobba med att avla fram olika raser av diverse djur för försäljning.

Oftast krävs det att du har en utbildning från naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk.

Månadslön: 24 000

6. Restaurang-och köksbiträden

Är du en social person som gillar att jobba inom stressiga miljöer? Då kan ett yrke inom restaurang eller kök vara något för dig, dessutom krävs ingen utbildning utan det bästa sättet att lära sig är att utföra arbetsuppgifterna. Det finns också många möjligheter att klättra vidare inom yrket om du stormtrivs. Ett plus i kanten är att möjligheterna för att hitta jobb är enorma.

Månadslön: 24 200

Bildkälla: Unsplash

7. Bärplockare och plantörer

Är du morgonpigg och älskar att vara utomhus? Då kan bärplockare eller plantör vara något för dig. Inom arbetet ingår det att både plocka bären, kvalitetsgranska dem och ta dem till plockstationen. Yrket, som är säsongsbaserad runt juni och augusti, kräver ingen utbildning. Känner du att det är något du vill fortsätta med, finns det möjlighet att ta dig an andra arbetsuppgifter som inte ligger inom säsongen.

Månadslön: 24 200

8. Städare

Som städare kan du arbeta i allt ifrån privata bostäder som hemstädare, på sjukhus, företag eller hotell. Du anställs då av den organisation eller företag där städningen utförs.

Det gäller att lära sig rätt tekniker och ha en hel del kunskap för att göra jobbet på bästa sätt.

Månadslön: 24 400

9. Taxiförare

Som taxiförare arbetar du i grunden inom service och träffar dagligen en hel drös människor. Det gäller att vara stresstålig, social och ha lätt att anpassa sig till nya situationer. Du kan, som taxiförare, bestämma ditt schema helt själv och en merit är att du älskar att köra bil och har ett bra lokalsinne.

För att bli taxiförare krävs det att du har en taxiförarlegitimation. Den införskaffar du dig vid Transportstyrelsen efter två olika prov. Du behöver också uppnå ålders-och körkortskrav, skaffa ett läkarintyg och gå igenom en registerkontroll ur polisens belastnings-och misstankeregister.

Månadslön: 24 500

Bildkälla: Unsplash

10. Barnskötare

Älskar du barn och är bra på att ta ansvar? Då är nog barnskötare något för dig. Med en gymnasieutbildning inom barn och fritid och ett rent belastningsregister är det bara att söka. Det krävs även av dig att du följer den läroplan som är anpassat för förskolebarn och ger dem trygghet under tiden föräldrarna är på jobb.

Du kommer, tillsammans med en förskollärare, ansvara för minst 20 barn på en avdelning

Månadslön: 24 700

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!