Torsdag 26 Maj
Stockholm

Experten: Därför är konspirationsteorier så farliga

Experten Andreas Önnerfors förklarar för Nyheter24 varför konspirationsteorier är så farliga.
Experten Andreas Önnerfors förklarar för Nyheter24 varför konspirationsteorier är så farliga. Foto: Unsplash, Wiki Commons

Det finns otaliga konspirationsteorier världen över. En av de mest diskuterade i samhället är den om att vaccinet skulle vara någonting skadligt. Nyheter24 diskuterar farorna med denna typ av konspiration tillsammans med experten Andreas Önnerfors.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Konspirationsteorier har blivit ett hett ämne de senaste två åren efter att coronapandemin fick hela världen att sakta ned.

Det må vara intressant att diskutera olika konspirationsteorier, såsom terrordådet den 11 september, 5G-nätet eller månlandningen, men under ytan kan de faktiskt vara riktigt farliga.

"Ett hot mot samhället"

Nyheter24 tog kontakt md Andreas Önnerfors, gästprofessor vid University of California, Berkley, och författaren bakom den nyutgivna boken "Conspiracy Theories and the Nordic Countries", och frågade vilka risker det finns med att sådana motståndsrörelser växer.

– Jag skulle definitivt säga att det är ett hot mot samhället. Även om motivet kan variera, exempelvis från det att man har psykologiska problem till att man har starka världsåskådliga skäl. Men det är klart att det är ett hot därför att dessa rörelser utgår från att sättet som vi organiserar vårt samhälle är fel och att det ska styras på ett annat sätt.

Frågan om frihet

Önnerfors ställer därför frågan vad deras alternativ är istället. Han ifrågasätter vilken annan väg ett samhälle ska ta om det inte sätter experter och forskarnas resultat i framkant.

– Ett samhälle bygger på frihet, och frihet är en intressant fråga. Min frihet kanske är andra människors ofrihet, på det sättet att jag går ut och riskerar andra människors hälsa. Då kan jag gå ut och göra det, men då riskerar jag andra människors frihet genom att jag går ut och smittar andra. Den här konsekvensanalysen är inte riktigt färdigställd i den här rörelsen, säger Önnerfors.

Negativ rätt

Han förklarar vidare att frihet endast förklaras som någonting positivt hos vaccinmotståndsrörelser, att många tror sig ha rätt att gå var de vill och säga vad de vill, men vad Önnerfors kallar för "negativ rätt" är insikten om att det måste finnas gränser för ens egna rättigheter också.

Han jämför tankesättet med jaktlicenser och att det inte är tillåtet att gå och skjuta vid grannens trädgård bara för att man har rätten att jaga.

"Allting är ändå bara en konspiration"

Önnerfors menar att hotet mot demokratin blir verkligt när människor som tyr sig till en konspirationsteori sedan börjar tro på andra, exempelvis att det finns en ond, global elit som är ute efter att skada eller manipulera befolkningen.

– I det ögonblicket så kanske valet 2022 vi står inför leder till att man inte röstar, för att det "det ändå inte är någon poäng. Varför ska jag göra det? Allting är ändå bara en konspiration". Så visst är det farligt. Människor som tror på konspirationsteorier blir allt mer som sektmedlemmar och är därför svåra att bemöta.

Önnerfors hänvisar till de otaliga attacker som skett i Frankrike, Tyskland och till och med Sverige, där allt grövre retorik används.

Han menar att det på så sätt lätt kan tippa över till riktiga våldshandlingar.

Här kan du läsa mer om varför vissa människor tror på konspirationsteorier.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela