Roderrick Ferrell
Roderrick Ferrell - Foto: Florida Department of Corrections och Lake County Sheriff's Office

Vampyrklanen drack varandras blod – och begick dubbelmord

I Kentucky, USA, år 1996 brukade en grupp tonåringar träffas på kyrkogårdar och dricka varandras blod. Medlemmarna själva kallade sig för "Vampyrklanen", och till slut ledde de skräckinjagande ceremonierna till ett kallblodigt mord.


Roderrick Justin Ferrell föddes i Murray, Kentucky, 1980, och växte upp med sin ensamstående mamma Sondra Gibson. Mamman försörjde dem genom att jobba som exotisk dansare, och ibland även genom att sälja sex. 

Ferrell blev tidigt besatt av rollspel som barn och framförallt av spelet Vampire: The Masquerade. Det gjorde att han med tiden utvecklade en fascination och besatthet av vampyrer

Trodde sig vara en 500 år gammal vampyr

Vid 16 års ålder hade Ferrell inte bara börjat ta droger, utan hade även utvecklat ett stort intresse för det ockulta. Enligt rättsliga dokument utförde han regelbundet satanistiska ritualer och gick så långt som att rista in ett uppochnervänt kors på sin egen bröstkorg. 

I hans tonårsrum kunde man hitta den satanistiska bibeln, uppochnervända kors och krossat glassplitter. Ferrell trodde sig nämligen vara en 500 år gammal vampyr med namnet "Vesago", och han började värva likasinnade i sin hemstad Murray. 

Rod Ferrell. Foto: Florida Department of Corrections

Träffades på kyrkogårdar och drack varandras blod

Klanen som Ferrell bildade kallades för “Vampyrklanen” av tonåringarna själva. De ungefär 30 medlemmarna brukade träffas på bland annat kyrkogårdar där de utförde ritualer, skar sig själva och drack varandras blod. 

En av medlemmarna, Jaden Murphy, har i en intervju berättat många år senare hur det var Ferrell som introducerade honom till ritualen. 

– Det speglade min själ. Natten kallade på mig och människoblod gav mig kraft. Det gav mig rysningar i hela kroppen eftersom jag äntligen hade hittat min spirituella tillflyktsort, berättade Jaden Murphy. 

Murphy har berättat hur de med rakblad brukade skära sig själva på armar och axlar. 

– Att ge blod är en av de mäktigaste gåvorna du kan ge till någon. Det är så mäktigt. Du kan aldrig ta tillbaka det, förklarade han. 

De flesta av sektens blodritualer utfördes på en plats som de döpte till “Vampyrhotellet”. Något faktiskt hotell var det inte, utan ett hemsökt ödehus mitt ute i skogen nära Kentucky Lake. Här ryktades Vampyrklanen inte bara dricka varandras blod, utan även tortera varandra för sexuell njutning. 

Rod Ferrell. Foto: Lake County Sheriff's Office

En av medlemmarnas föräldrar hittas döda

I november 1996 nådde gruppens gränslösa beteende nya höjder. 25 november hittade 17-åriga Jennifer Wendorf sina föräldrar Richard Wendorf och Naoma Ruth Queen döda i deras hem i Florida. Och hennes 15-åriga syster Heather Wendorf var spårlöst försvunnen. 

Heather hade lämnat ett brev till familjen, och tillslut kom det fram att Heather hade lämnat Florida tillsammans med en 16-årig kille som hette Rod Ferrell. Han hade nämligen gått på samma skola som Heather när han under en kortade period bodde i Florida, och de hade sedan dess hållit kontakten över telefon. 

Det visade sig att Heather var medlem i Vampyrklanen, och polisen misstänkte snabbt att de var inblandade i mordet

Skulle egentligen sno bilnycklar

Sektmedlemmarna Rod Ferrell, Scott Anderson, Charity Keesee och Dana Cooper hade rest från Kentucky till Florida där Heather Wendorf välkomnades in i sekten genom en blodceremoni. 

Ferrell och Anderson hade från början planerat att bryta sig in i Heathers föräldrahem och sno familjens bilnycklar, men den planen övergick till att istället döda Richard och Ruth. 

Efter det brutala mordet flydde sektmedlemmarna från Florida, men greps efter några veckor på flykt i Louisiana. 

Charity Keesee. Foto: Florida Department of Corrections

"Högg kofoten i hennes skalle"

Ferrell erkände då att han hade dödat föräldrarna med en kofot. Han berättade för polisen hur han först dödade pappan varpå mamman då kom ut ur badrummet. När hon såg vad Ferrell hade gjort kastade hon sin kopp med kaffe på honom. 

“Jag tänkte faktiskt låta henne leva, men efter att hon gjorde ett utfall mot mig tog jag kofoten och högg den i hennes skalle”, sade Ferrell till polisen. 

1998 dömdes Ferrell, som då var 17 år, till dödsstraff. Vid den tidpunkten var han den yngsta i USA:s historia att bli dömd till döden, men år 2000 ändrades hans straff istället till livstid. 

Dana Cooper. Foto: Florida Department of Corrections

Åtalen mot offrens dotter Heather Wendorf lades ner, men Anderson, som erkände att han varit inblandad, dömdes till livstid. Keesee och Cooper dömdes till 10 respektive 17 års fängelse, och har idag släppts på fri fot. 


Källa: HuffPost, Independent, Oxygen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.