Magdalena Andersson öppnar upp om pappans sjukdom.
Magdalena Andersson öppnar upp om pappans sjukdom. - Foto: Marko Säävälä/TT, Kenzo Tribouillard

Magdalena Andersson om pappans alzheimers: "Hemskt jobbigt"

Det är i en intervju med Aftonbladet som statsminister Magdalena Andersson berättar om pappans alzheimers och hur påfrestande de sista åren var.


Under en intervju med statsminister Magdalena Andersson diskuteras slopade restriktioner, fritidsintressen, första mötet med maken Richard och nya valstrategin.

Magdalena Anderssons pappa hade alzheimers

Något som diskuterades flitigt var dessutom hennes pappas sjukdom.

Redan som 56-åring drabbades nämligen Anderssons pappa av alzheimers.

– Det var väldigt, väldigt jobbigt och det är en erfarenhet som jag delar med många svenskar. Min pappa var bara 56 år när han fick det vilket inte är så vanligt, det är ju vanligare senare upp i åldern, säger hon och fortsätter:

– Men det är en fruktansvärd sjukdom och det går bara nedåt och förmåga efter förmåga försvinner. Man säger ju att det är de anhörigas sjukdom och det är det, men det var också hemskt jobbigt för pappa när han förlorade förmågor.

Bildkälla: Marko Säävälä/TT

Magdalena Andersson hyllar sin mamma

Att det är de anhörigas sjukdom märktes inom statsministerns familj, främst på sättet som mamman slet, menar Andersson.

Hon minns att läkaren avrådde pappa från att köra bil efter att han inte längre hittade hem, något han tog hårt då han fortfarande var så pass medveten. Då arbetade mamman heltid samtidigt, vilket Magdalena Andersson beundrar.

– Men vi fick väldigt fint stöd och det var välfärdssamhället när det funkar som bäst. Pappa fick sedan dagverksamhet så att mamma inte behövde oroa sig för om han skulle virra bort sig i kvarteren. Därefter hamnade han på ett boende med suverän personal. Mitt i allt det svåra… Nu märker ni att jag blir rörd, säger hon i intervju med Aftonbladet samtidigt som hon torkar bort några tårar.

– Samhället fanns verkligen där för oss. När jag gifte mig var pappa för dålig för att kunna vara där på egen hand, men då ställde boendet upp och såg till att hans favoritkille som jobbade där kunde vara med honom på bröllopet.

Andersson om risken för att drabbas av alzheimers

I dag tänker hon tillbaka på sin pappa främst när det är något med barnen, då det hade varit kul att ha honom nära.

På frågan om hon själv är rädd för att drabbas av sjukdomen, menar hon att rädslan inte är överhängande, men att hon är medveten om en förhöjd risk.

– Så jag tänker inte att "Det där ska jag göra när jag är 70", det man vill göra får man se till att göra nu. Jag skjuter inte upp saker.

Vill du veta mer om Magdalena Anderssons liv bortom politiken? Det kan du läsa här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!