Söndag 23 Jan
Stockholm

Magdalena Anderssons liv bortom politiken: Maken, barnen och uppväxten

Magdalena Andersson är gift med maken Richard Friberg och har två barn.
Magdalena Andersson är gift med maken Richard Friberg och har två barn. Foto: Stella Pictures och Jonas Ekströmer/TT

Att Magdalena Andersson är Sveriges 34:e statsminister och den första kvinnan någonsin att inneha ämbetet har du säkert koll på. Men hur mycket vet du egentligen om hennes vardagsliv? Nyheter24 reder ut allt om Magdalena Anderssons make, barn och familjesituation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den tidigare finansministern Magdalena Andersson valdes till Socialdemokraternas partiordförande den 4 november 2021 och efterträdde därmed Stefan Löfven

En dryg månad senare, efter några minst sagt dramatiska dagar inom svensk politik, blev hon Sveriges nya statsminister. Läs mer om det här. 

Sverige fick då sin första kvinnliga regeringschef någonsin och därmed också sin första "first man". Men vem är egentligen Magdalena Anderssons make, och hur ser hennes familjesituation ut? Nyheter24 reder ut allt.

Magdalena Anderssons man är Richard Friberg

Den man som vissa säkert skymtat vid Magdalena Anderssons sida genom åren är maken Richard Friberg. Likt sin fru är Friberg född 1967. 

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg. Foto: Stella Pictures

Men likheterna mellan de äkta makarna slutar inte där: de delar också ett omfattande intresse för ekonomi. Faktum är att Richard Friberg är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, där han också är prefekt för den nationalekonomiska institutionen ända sedan 2014.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, har Magdalena Andersson tidigare sagt till Svensk Dam.

Så träffades Magdalena Andersson sin make

Richard Friberg är, precis som Magdalena Andersson, utbildad vid Handelshögskolan och det var även där de träffades under 1990-talet.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och hennes man Richard Friberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Magdalena Andersson är gift: "Han friade"

I SVT:s "Skavlan" har Magdalena Andersson berättat om Richard Fribergs frieri.

– Han friade i Zimbabwe. Vi var där och badade i några heta källor, sade hon då och tillade att hon inte fick någon ring direkt.

Foto: Stella Pictures

Hur svarade då den nuvarande statsministern på frieriet?

– Ja, jag sa att vi skulle gifta oss. "Svar ja", berättade hon i "Skavlan".

Paret gifte sig på en bygdegård utanför Uppsala 1997.

Magdalena Andersson har barn med Richard Friberg 

Tillsammans med sin man Richard Friberg bor Magdalena Andersson i Nacka utanför Stockholm, och paret har två barn ihop: en 21-årig son och en 19-årig dotter.

Sonen följer i föräldrarnas fotspår och studerar ekonomi på universitetet, medan dottern jobbar och pluggar franska.

Magdalena Andersson har två barn: en son och en dotter. Foto: Amir Nabizadeh/TT

– När jag var yngre förstod jag inte hur fantastiskt roligt det är att ha barn, men jag älskar verkligen att umgås med dem, har Magdalena Andersson tidigare sagt till Svensk Dam och fortsatte då vidare:

– Att ha våra middagsdiskussioner, gå långa skogspromenader eller bara kolla på Rapport tillsammans.

Magdalena Anderssons övriga familj

Magdalena Andersson föddes i Uppsala där hon växte upp med sina föräldrar. Hennes mamma, Birgitta Granell Andersson, var lärarinna och hennes pappa, Göran Andersson, var lektor i statistik vid Uppsala universitet.

Andersson har inga syskon, och att växa upp som ensambarn har, enligt henne själv, haft en inverkan på hennes stora samhällsintresse.

Magdalena Andersson växte upp i Uppsala. Foto: Jessica Gow/TT

– När man är ensambarn, då är de vuxnas diskussion en större del av samtalet än när man har två barn som jag, har hon sagt i TV4:s "Malou efter tio" och sade då vidare:

– Jag har från tidig ålder varit med och lyssnat, och också varit med och diskuterat samhällsproblem och politik.

Magdalena Anderssons pappa dog i Alzheimers

När Magdalena Andersson var 35 år gammal gick hennes pappa Göran Andersson bort vid 66 års ålder. Pappan hade då varit sjuk i Alzheimers i över tio år. 

– Han uppfattade mindre och mindre, men han var ju fortfarande min pappa som jag älskade så mycket, berättade Andersson i SVT:s "Skavlan" och fortsatte vidare om bortgången:

– Det finns mycket att ta med sig från det, men det här med att inte skjuta upp saker är verkligen någonting jag verkligen försökt leva efter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela