Ambulanspersonal misshandlades när de åkte på larm: "Utsatta och hjälplösa"
Ambulanspersonal misshandlades när de åkte på larm: "Utsatta och hjälplösa" - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Janerik Henriksson/TT

Ambulanspersonal misshandlades vid utryckning: "Utsatta och hjälplösa"

​Två ambulanssköterskor överfölls när de åkte ut på ett larm. När de skulle hämta en sjuk kvinna slutade natten med både tumult och misshandel.


Två ambulanssköterskor överfölls när de åkte ut på ett larm i Ockelbo för att hämta en sjuk kvinna, rapporterar Arbetarbladet. 

Börjar skrika på ambulanspersonalen 

Det var när ambulanspersonalen larmades för att hjälpa en kvinna med svåra magsmärtor som hon leddes ut från en byggnad av två män. 

Kvinnan börjar genast vårdas men plötsligt springer en av männen i 26-års åldern in i ambulansen och stämningen blir då genast hotfull när mannen börjar skrika på ambulanspersonalen. 

Nekades att följa med i ambulansen 

Männen nekades att följa med i ambulansen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter att allt fler människor samlas runt ambulansen bestämmer sig ambulanspersonalen att försöka åka därifrån för att få patienten till sjukhuset. 

När männen inte får följa med i ambulansen, på grund av coronarestriktioner, börjar 26-åringen att skrika: "Är ni helt jävla dumma i huvudet. Det är hennes familj.". Den andra mannen i 19-års åldern börjar även han att skrika samt att flera personer runt ambulansen ropade "Fuck corona". 

Ambulanssköterskan misshandlades

Medan den manliga ambulanssköterskan börjar fösa ut människor från ambulansen och stänga dörren springer den andra till förarsätet och låser dörrarna. I passagerarsätet sitter då patientens dotter som inte kommer ut då flera män håller för passagerardörren utanför. 

Mannen i ambulanspersonalen kliver då ut och tränger sig mellan de aggressiva männen för att släppa ut kvinnan. Ambulanssköterskan får först en knuff i ryggen vilket gör att kollegan trycker på överfallslarmet och ringer SOS. 

"Vi var så utsatta och hjälplösa"

De börjar även pressa ambulanssköterskan mot passagerardörren och klämmer fast honom. Han får ett knytnävsslag på hakan av 19-åringen. 26-åringen tar sedan ett strypgrepp på honom medan han drar honom mot sig med våld och slår honom i huvudet. 

Även andra män som står bakom ambulanssköterskan sparkar på honom. 

 – Det värsta var att vi var så utsatta och hjälplösa. Vi befinner oss i Ockelbo och här finns ingen annan ambulans eller polisbil som kan hjälpa oss. Det kommer att ta 20 minuter innan de är här och då kan vi redan vara döda, säger den kvinnliga ambulanssköterskan. 

Två män döms för blåljussabotage

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att två förbipasserade vittnar tumultet och skriker åt männen att sluta springer två av angriparna därifrån. 

Den misshandlade ambulanssköterskan hoppar bak i ambulansen igen för att fortsätta ge vård till patienten. Kvinnan vill då dock lämna ambulansen och släpps ut. 

Efter händelsen är båda ambulanssköterskorna skärrade och inväntar polis och två ambulanser som anländer till platsen. 

– Det är den mest traumatiska händelsen jag upplevt både i jobbet och privat, säger en av ambulanssköterskorna.

Förra veckan hölls rättegången mot 19-åringen och 26-åringen som var drivande i misshandeln. De två männen är nu dömda för blåljussabotage, enligt Arbetarbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!