Tove hittades död utanför Vetlanda i november i fjol.
Tove hittades död utanför Vetlanda i november i fjol. - Foto: Foto: Polisen och Privat

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms för mordet på Tove

I november förra året hittades 21-åriga Tove död utanför Vetlanda. Nu döms Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.


Det var i oktober i fjol som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll på nattklubben Nöjet i centrala Vetlanda. Toves försvinnande gav upphov till omfattande sökinsatser, genomförda av både polis och frivilliga, i och omkring Vetlanda.

Redan dagen efter försvinnandet, och flera veckor innan Tove hittats död, greps två kvinnor – nu 18-åriga Maja Hellman och 20-åriga Johanna Leshem Jansson – som sedan tidigare var bekanta med 21-åringen.

Mordet på Tove i Vetlanda • Sista bilderna på 21-åringen inifrån nattklubben Nöjet

Tove hittades död i skogsområde utanför Vetlanda

Den 2 november, när det gått över två veckor sedan försvinnandet, meddelade polisen att Tove hittats död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Läs mer om hur polisen hittade Tove utanför Vetlanda här.

Det dröjde fram till den 1 mars 2023 innan en rättsläkare kunde fastställa att Tove dog genom kvävning.

Tove hittades död utanför Vetlanda i november 2022. Foto: Adam Ihse/TT

Så dog 21-åriga Tove i Vetlanda 

Den 17 mars 2023 åtalades både Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott. Enligt åtalet skulle Leshem Jansson, i hennes egen lägenhet, ha tagit strypgrepp på Tove, medan Hellman då skulle ha hållit i Toves armar.

Därefter skulle de, enligt åtalet, i samförstånd ha flyttat kroppen till skogsområdet utanför Vetlanda, där Leshem Jansson tänt eld på Toves kropp, för att sedan återvända till platsen och tända eld på kroppen igen samma dygn.

Lakan, handsprit och tändare – så försökte 20-åringen göra sig av med Toves kropp i Vetlanda

Rättegången om mordet på Tove i Vetlanda

När rättegången inleddes den 27 mars 2023 nekade bägge kvinnorna till mord, men erkände sig skyldiga till gravfridsbrott. Johanna Leshem Jansson uppgav då att Toves död varit en olyckshändelse och att strypgreppet hon tagit varit kortvarigt.

– Det var ett snabbt tryck och sedan höll jag kvar i några sekunder, men inte med samma tryck, sa hon i rätten.

Rättegången om mordet på Tove i Vetlanda hölls i Eksjö tingsrätt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Samtidigt hävdade Leshem Janssons advokat Clea Sangborn att kvävningen ska ha orsakats av inandat maginnehåll, snarare än det strypgrepp hennes klient tagit.

Mordet på Tove i Vetlanda • Polisens fynd i 20-åringens mobil: "Mörda någon diskret"

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman döms

I dag, onsdagen den 19 april, föll domen i fallet. Både Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

"När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att en av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Åklagare Adam Rullman hade yrkat på livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott för 20-åringen. För 18-åringen yrkade åklagaren på 18 års fängelse eller livstid för gravfridsbrott och mord.

Bevisningen mot Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman

Enligt tingsrätten har den avgörande bevisningen i första hand funnits i rättsläkarens utlåtande "som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning".

Även en grannes vittnesmål ska ha spelat roll i domen, liksom Johanna Leshem Janssons utsaga om hur Maja Hellman ska ha ha hållit i Toves armar vid mordtillfället.

"Eftersom utredningen i övrigt bekräftar den uppgift som den ena kvinnan lämnat om att den andra kvinnan höll fast den döda kvinnans händer i samband med strypningen har tingsrätten fäst tilltro till denna uppgift", skriver man i pressmeddelandet.

Johanna Leshem Jansson döms även för skadegörelse.

Läs alla våra artiklar om mordet på Tove i Vetlanda här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.