Den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse.
1 av 3
Den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse.
16 av personerna dömdes till fängelsestraff. Nu väntar en ny rättegång.
2 av 3
16 av personerna dömdes till fängelsestraff. Nu väntar en ny rättegång. - Foto: Polisen / Montage
Den känsligaste frågan är om domstolen använder gamla förhör eller om vittnen tvingas ställa upp ännu en gång.
3 av 3
Den känsligaste frågan är om domstolen använder gamla förhör eller om vittnen tvingas ställa upp ännu en gång. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Bilbrand mot huvudvittne i gangsterrättegången

Efter beskedet om att gangsterrättegången måste tas om har ett vittne utsatts för allvarliga hot: "Kan inte vara en tillfällighet".


Vittnade om utpressning

Den person som fick sin bil uppbränd har i rättegången och förhör berättat om hur personer från Södertäljenätverket utpressat en familj på 200 000 kronor.

Vittnesmålet fick flera personer dömda i den första rättegången som nu måste tas om.

SÖDERTÄLJE. Natten till tisdagen fick ett vittne i Södertäljerättegången sin bil totalförstörd av en brandbomb. Polisen misstänker att bomben placerats ut av personer som har kopplingar till Södertäljenätverket.

Gunnar ­Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp Stockholm, vill inte kommentera bilbranden, men berättar att det inom polisen finns en oro för att vittnen ska påverkas.

– Säkerhetsläget är en oerhört väsentlig del. Skyddet av vittnen har varit centralt i det här fallet och vi har lagt ner stora resurser och pengar på det, säger Appelgren till Nyheter24.

Vaktades av nationella insatsstyrkan

Den 5 oktober kom beskedet: hela rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket måste tas om på grund av att en nämndeman varit jävig. Svea hovrätts beslut slog hårt mot åklagarna. Men i skuggan av hundratals miljoner som kastats i sjön finns de vittnen hela åtalet bygger på.

De personer som riskerat sina liv för att få personerna i Södertäljenätverket dömda. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur polisens insatsstyrka vaktat vittnens bostäder.

Vittnena kan tvingas ställa upp igen

Domstolen ska inom kort ta beslut om huruvida de gamla bandinspelningarna från vittnesförhören ska spelas upp i den nya rättegången eller om vittnena måste förhöras igen. 

”Det kan inte vara en tillfällighet att just NN:s (vittnets namn) bil började brinna i väntan på ny rättegång. Ett beslut från domstolen om uppspelning av hållna förhör i stället för ny bevisupptagning eller i vart fall att uppspelningarna får inleda förhören skulle öka möjligheten avsevärt att få slippa övergreppen mot bevispersonerna”, skriver åklagarna till domstolen, enligt LT.

Hotbilden kan öka avsevärt efter domstolens beslut

Gunnar Appelgren berättar att polisen för närvarande har omkring 20 skyddsärenden. Han delar åklagarnas bild om att hotbilden mot vittnena minskar drastiskt om domstolen väljer att använda de gamla förhören.

– Får man använda bandade förhör finns det ingen anledning att försöka påverka vittnen, säger Appelgren.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.