En guldbutik i Gamla stan rånades av tre unga män.
1 av 4
En guldbutik i Gamla stan rånades av tre unga män. - Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Polisen var snabbt på plats men rånarna flydde i en röd bil.
2 av 4
Polisen var snabbt på plats men rånarna flydde i en röd bil. - Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Bilen hittades senare på Södermalm.
3 av 4
Bilen hittades senare på Södermalm. - Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet.
4 av 4
Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet. - Foto: Leo Sellén / SCANPIX

Polisen: "Har ni sett tre förvirrade afrikaner?!"

Mitt under jakten på tre guldrånare i Stockholm gick en polis fram till vittnen och frågade om de sett "tre förvirrade afrikaner".
– Det var inte så lyckat, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.


Guldrån

Det var vid 10.30-tiden på torsdagen som polisen fick in ett larm om att en guldbutik på Västerlånggatan i Gamla stan rånats. Enligt polisen har ingen skadats i samband med rånet.

– De bar på stora svarta väskor när de försvann från butiken så de har fått med sig saker, säger Sven-Erik Olsson, informatör på Stockholmspolisens ledningscentral, till Nyheter24.

Ingen har i nuläget gripits för rånet.

STOCKHOLM. Under torsdagsförmiddagen slog tre beväpnade rånare till mot en guldbutik på Västerlånggatan i Gamla stan. En intensiv jakt efter rånarna inleddes bara minuter efteråt och polisens mål var tydligt: Hitta "tre förvirrade afrikaner".

Ett vittne som Nyheter24 har pratat med var på väg till en restaurang i Gamla stan för att äta lunch när en polisman kom fram och frågade:

"Har ni sett tre förvirrade afrikaner?!"

– Vi gick förbi guldbutiken när han kom fram. Han verkade stressad. Jag reagerade på den märkliga frågan, ordet "afrikan" är ju ganska brett. När vi sa nej fortsatte han vidare, berättar ett vittne för Nyheter24.

Polisen: Kan leda till att folk kränks

Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen, förklarar att ordet "afrikan" inte är en beskrivning polisen ska använda sig av. 

– Det var inte så lyckat. Polisen ska beskriva vad de ser. Afrikan kan ju betyda vad som helst, då är det bättre att man använder målande beskrivningar som att personen hade krulligt hår, var mörkhyad eller hade rastaflätor, säger Albin Näverberg, till Nyheter24, och fortsätter:

– Annars blir det lätt ett generaliserande som kan leda till att folk kränks.

Tränas i hur man ska uppträda på brottsplatser

Enligt Näverberg får polisen utbildning i hur man ska beskriva gärningsmän. Det som förr hette "prata med bönder på bönders vis" har plockats bort. 

– I en händelserapport vill jag inte läsa om "tre förvirrade afrikaner". Jag vill ha en beskrivning av hur personerna såg ut. Jag skulle vilja se den person som kan se skillnad på någon från Afrika och någon från, säg, Haiti. 

Vittnet reagerade på att det var ett oprofessionellt uppträdande, vad säger du om det?

 – Jag vet inte var man sätter gränsen. I en så stressig situation inne i centrum är det lätt att det blir fel. Det har jag förståelse för. Det kan vara så att en polisman får höra av ett vittne att det var tre förvirrade afrikaner som rånade butiken. Polisen går sedan till nästa vittne och frågar "Har du sett tre förvirrade afrikaner?". Det är lätt hänt.

/
/
/
/
Ran
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!