Fredag 14 Maj
Stockholm

Våldet som skakar Sverige – 11 misstänkta mord på 24 dagar

I endast fyra av fallen har polisen gripit personer misstänkta för brott.
1 av 7
I endast fyra av fallen har polisen gripit personer misstänkta för brott. Foto: Scanpix
Vid Biskopsgården i Göteborg sköts två personer till döds med flera skott.
2 av 7
Vid Biskopsgården i Göteborg sköts två personer till döds med flera skott. Foto: Adam Ihse/Scanpix
I havet utanför Saltö hittade en fritidsdykare ett paket som innehöll likdelar.
3 av 7
I havet utanför Saltö hittade en fritidsdykare ett paket som innehöll likdelar. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Polisen har inte lyckats identifiera kroppen än och man har ingen misstänkt.
4 av 7
Polisen har inte lyckats identifiera kroppen än och man har ingen misstänkt. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Inom loppet av några timmar hittade polisen två döda kroppar i Stockholm.
5 av 7
Inom loppet av några timmar hittade polisen två döda kroppar i Stockholm. Foto: Scanpix
Först hittades en man i ett skogsparti vid Kungens kurva och sedan hittades en man död i Frösunda.
6 av 7
Först hittades en man i ett skogsparti vid Kungens kurva och sedan hittades en man död i Frösunda. Foto: Scanpix
Det har varit elva misstänkta mord de senaste 24 dagarna.
7 av 7
Det har varit elva misstänkta mord de senaste 24 dagarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Dödsskjutningar i storstäderna och en styckad kropp på havets botten utanför Saltö. De senaste 25 dagarna har polisen fått 11 misstänkta mord på halsen.

– Det är inte vem som helst som dödas. Det rör sig oftast om oförrätter inom kriminella kretsar, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Statistik

Varje år dödas omkring 90 personer av dödligt våld i Sverige. Antalet skiftar relativt mycket mellan olika år och har den senaste tioårsperioden varit uppe på 107 som mest och 68 som minst. Den lägsta siffran nåddes förra året vilket var en rejäl minskning från 2011 då 81 fall konstaterades. 

I tre av fyra fall känner de inblandade varandra sedan tidigare. Det dödliga våldet begås oftast med någon form av vapen, kniv är allra vanligast. 45 procent av gärningsmännen är påverkade av alkohol. De senaste åren har dock allt färre varit alkoholpåverkade medan allt fler är narkotikapåverkade.

Källa: Brottsförebyggande Rådet

Då dödas flest

– De perioder där flest mördas är januari till mars samt juli till september. Den första perioden kan förklaras med nyårsafton som är den dag då man löper störst risk att bli mördad. Den andra perioden kan förklaras med att skolorna öppnar igen och att folk kommer tillbaka från semestern. Folk samlas igen och det är fortfarande varmt så att man kan vara ute. Då ser man oftast att våldet bland unga ökar., säger Sven Granath.

SVERIGE. Den 24 augusti mördades en kvinna i en lägenhet i Lund. Sedan dess har polisen inlett ytterligare tio mordutredningar. Det har bland annat varit ett dubbelmord i Göteborg, en styckad kropp på botten utanför Saltö och flera dödsskjutningar i Stockholm.

Många fall, kan tyckas. Men polisen manar till lugn.

– Om man tittar på händelserna så ser man att det inte är vem som helst som dödas. Det rör sig oftast om oförrätter inom kriminella kretsar. Den risk som finns för vanliga människor är att träffas av en förlupen kula, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till Nyheter24.

Augusti är en månad som sticker ut

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att det dödliga våldet i Sverige minskar. Förra året dog 68 människor av dödligt våld vilket är den lägsta siffran på tio år. Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggande rådet, förklarar att flera av den senaste tidens fall varit spektakulära vilket lett till mer uppmärksamhet.

– Vi har omkring 70-80 mord eller dråp varje år. Den här månaden har det varit lite fler än det brukar men det är inget ovanligt. Morden är oftast inte jämnt fördelade över året och augusti är en av de månader som brukar sticka ut., säger Sven Granath till Nyheter24.

Här är den senaste tidens misstänkta mord:

Stockholm:

15 september:
En 25-åring skjuts till döds i Östberga i södra Stockholm vid 23-tiden. Det var den andra dödsskjutningen i området på två dygn. Ingen person är gripen men polisen utreder om det finns något samband till mordet den 13 september.

13 september:
En 22-åring skjut still döds i närheten av en skola i södra Stockholm. Mannen är känd av polisen sedan tidigare. En person är misstänkt för inblandning i mordet men inte gripen.
– Om man tittar på händelserna i Stockholm så följer de ett klart mönster. Man har varit ute efter en viss person och haft för avsikt att plocka bort dem. Tanken har inte varit att skrämmas eller skada någon, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

8 september:
En 32-åring hittas död i en skogsdunge i Frösunda. Mannen är anmäld försvunnen och polisen inleder snabbt en förundersökning om mord. Senare blir två tonårsflickor, 15 och 18 år gamla, misstänkta för att ha lockat mannen till platsen med en sexannons på nätet. När han dök upp ska två 25-åriga män ha försökt att råna honom. När 32-åringen gjorde motstånd misstänks han ha mördats. 

8 september:
En man hittas död i ett skogsområde vid Kungens kurva i Huddinge. Kroppen ligger i ett naturreservat och omständigheterna gör att polisen inte kan utesluta brott. Det finns ingen misstänkt gärningsman i nuläget.
– Det är något som gått överstyr, säger Lindgren.

Göteborg:

4 september:
En 17-åring och en 28-åring skjuts ihjäl vid Biskopsgården i Göteborg. Gärningsmännen står på andra sidan gatan och skjuter upp mot en gångbro. Polisen har inte gripit någon misstänkt för morden. 

Göteborg har skakats av ett flertal skottlossningar den senaste tiden med flera mordförsök. Flera av fallen kan kopplas samman till varandra.

Strömstad:

7 september:
En fritidsdykare hittar ett misstänkt paket på 14 meters djup i havet utanför Saltö. Det visar sig senare innehålla en styckad kropp. Polisen bedömer att paketet inte legat på platsen någon längre tid. Men kroppen är fortfarande inte identifierad och polisen har ingen misstänkt gärningsman. 

Lidköping:

9 september:
En man hittas död i ett skogsområde i Lidköping. Den visar sig tillhöra en 20-årig man som varit anmäld försvunnen. Polisen har inlett en förundersökning om mord och en preliminär obduktion har visat att kroppen bar spår av skador som kan ha orsakats av en annan person. Polisen vill dock inte kommentera fallet i övrigt.

Eskilstuna:

26 augusti:
En 32-årig gängledare skjuts till döds utanför en vårdcentral i Eskilstuna. Han har tidigare varit utsatt för flera mordförsök. Tre unga män har anhållits misstänkta för inblandning i mordet. 

Enköping:

4 september:
En 40-årig man grips misstänkt för mord och ytterligare tre personer, en kvinna och två män, misstänks för inblandning. Polisen är mycket förtegen om fallet men enligt Uppsala Nya Tidning gäller utredningen mord på en 25-årig man som varit försvunnen sedan den 1 mars i år. 

Lund:

24 augusti:
En kvinna hittas mördad i en lägenhet i Lund. En man grips kort därefter misstänkt för mord. Enligt polisen rör det sig om ett relationsbrott där mannen använt sig av kraftigt våld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela