Här är allt som har hänt i fallet Tova Moberg

- 27/11/2017, 00:00 -

Åtalet skulle ha väckts idag mot den misstänkte ex-pojkvännen. Nu skjuts åtalet upp i en månad på grund av "för mycket uppgifter"

Den 13 maj försvann 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland. På måndagen greps tre män i 20-årsåldern misstänkta för människorov. 

Vid 23-tiden samma dag hittades Tova död i vattnet. 

Tova Moberg mördades nu startar rättegången

TT

Torsdagen den 18 maj häktades en av männen. En 22-årig man som beskrivs som Tovas ex-pojkvän vid namn Billy Fagerström

Här är en sammanfattning av intressanta och mystiska saker som skett i fallet – och vad som kommit fram till ytan tills idag.

Lögner om var Tova befann sig

När Tovas föräldrar sökte tag på den misstänkta 22-åringen så hade han haft flera förklaringar till var Tova befann sig. Han hade bland annat sagt att hon tagit en taxi från gården där hon i närheten hittades död i vattnet. Mannen har fortsatt att neka till brott – och i det tidiga skedet av utredningen så hittade han på historier som inte stämde överens med verkligheten.

Tova Moberg och 22-åringen inledde en kärleksrelation i januari 2014, och den pågick tills i mars i år.

Polisen söker efter bevis i Tova Mobergs fall

TT

Misshandeln och det kriminella förflutna 

I slutet av mars polisanmäldes 22-åringen för att ha misshandlat Tova. I samband med polisanmälan kom det fram att det skett vid flera tillfällen. Vid flera tillfällen hade mannen tidigare varit misstänkt för ringa brott som brott mot narkotikalagen och fortkörning.

Åklagaren anklagar Fagerström för att "dölja mordet"

Dagen efter häktningen anklagar åklagare Christer Sammens 22-åringen för att ha flyttat Tovas kropp från mordplatsen till sjön. Sammens tror helt enkelt att den misstänkte gärningsmannen dödat Tova och sedan flyttat henne för att försöka dölja sin gärning.

Ex-pojkvännen hade ett kriminellt förflutet.

Exets epa.

Nya fynd gjordes i juni

Enligt åklagaren Sammens gjordes nya fynd i utredningen som borde innebära att misstankarna mot ex-pojkvännen stärkts. Exakt vad det handlar om kan inte åklagaren gå in på, men det kan ha att göra med teorierna om att Tova mördades med ett tillhygge.

Detaljer om hur mordet gick till

Den 17 november åtalas ex-pojkvännen, misstänkt för mord och grov kvinnofridskränkning.

I åtalet kommer obehagliga detaljer fram – exet misstänks ha tagit livet av Tova Moberg genom att bland annat strypa henne. Han ska även ha slagit henne minst 20 gånger med en hammare.

Därefter ska han ha lindat in kroppen med metalltråd och silvertejp och lagt kroppen i en skottkärra, som han sedan körde ner i en sjö. 

Tovas dagbok

I juli presenteras ett viktigt fynd i utredningen – Tova Mobergs dagbok. I den ska hon ha skrivit att hon haft en rädsla för livet och att exets våldsamhet skulle kunna ta hennes liv. När åtalet blir offentligt släpps ytterligare uppgifter – bland annat att Tova samlat bevis om ex-pojkvännen Billys våldsamma beteende.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig", skrev hon bland annat.

Bevisen samlades i en rosa låda placerad under sängen.

"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."

Hoten på Snapchat

I förundersökningen framkommer en diskussion som 22-åringen haft med en annan person. En vecka innan Tova hittades död, berättade han på Snapchat för en kompis att han "skulle må bättre om en viss person bara försvann för evigt". 

Exet hotade Snapchat Tova Moberg
"De enda som skulle kunna få mig att må bättre vore om en viss person bara försvann för evigt", skriver expojkvännen.

Vad händer nu?

22-åringen nekar fortfarande till brott och det han sagt om händelsen är att "det känns inget speciellt", skriver P4 Gävleborg. Polisen har haft 19 stycken förhör med ex-pojkvännen. Det finns inget bevis i form av DNA eller fingeravtryck som binder honom till mordet.

Rättegången startar den 27 november och även om det saknas fysiska bevis så tror advokaten ändå att det finns tillräckligt många "försvårande omstämdigheter" som talar för att han är skyldig.

– Jag tycker bevisningen är stark! Jag tycker bevisningen visar att mycket pekar på att han är gärningsmannen och att utredningen täpper till alla tänkbara alternativ, att den utesluter en annan gärningsman, säger advokat KG Myhrberg till P4 Gävleborg.

TV: Misstänks för mordet på Tova – här är 22-åringens liv på Facebook