Fredag 16 Apr
Stockholm

Här är allt du behöver veta om rättegången mot Vårbynätverket

Idag inleds rättegången mot Vårbynätverket. Men vad står de åtalade för och när kommer Yasin kallas till rätten?
Idag inleds rättegången mot Vårbynätverket. Men vad står de åtalade för och när kommer Yasin kallas till rätten?. Foto: Foto: Christine Olsson/TT och Polisens förundersökning/TT

Idag inleds rättegången mot vad polisen beskrivit som den inre kärnan av det så kallade Vårbynätverket. Men hur ser egentligen den kriminella grupperingen ut, vad är de åtalade för och när väntas åtalet mot rapstjärnan Yasin tas upp i rätten?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Idag inleds rättegången i ett av Sveriges största rättsfall med koppling till organiserad brottslighet. Det är 30 personer ur det så kallade Vårbynätverket som står åtalade. 

Nyheter24 reder ut hur det kriminella nätverket ser ut, vilka åtalspunkter som finns mot dem, hur lång tid rättsprocessen väntas ta – och när den 23-årige rapstjärnan Yasin Abdullahi Mahamoud är tänkt att kallas till rätten. 

Hur ser Vårbynätverket ut?

Vårbynätverket är en kriminell gruppering, med hierarkisk organisering, baserad i södra Stockholm. Polisen och åklagaren Anna Stråth pekar, enligt SVT, ut en 32-årig man som ledare för nätverket som består av flera nivåer.

Enligt förundersökningen är det ett fåtal personer som, genom släktskap eller genom uppvisad lojalitet, tillhör den översta nivån och som arbetar nära nätverkets ledare. 

Några av de unga männen i Vårbynätverket. Bildkälla: Polisens förundersökning/TT

Bland dessa medlemmar ur nätverket, som kallas "kaptener", har skyddsvästar och krypterade mobiltelefoner blivit allt mer vanligt under de senaste åren. 

Den andra nivån, under den översta kretsen, utgörs av så kallade "utförare". Dessa är inblandade i utförandet av olika brott och är dessutom en länk mellan nätverkets toppskikt och den lägsta nivån av "springpojkar", vilka utgörs av ungdomar som exempelvis håller vakt eller säljer vapen och droger. 

Vilka brott åtalas de i Vårbynätverket för?

Rättegången mot Vårbynätverket gäller totalt 16 åtalspunkter, däribland mordförsök, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse samt rån. Bevismaterialet består till stor del av konversationer mellan nätverkets medlemmar i den krypterade chatten "Enchrochat".

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Foto: Anders Wiklund/TT

Bland åtalspunkterna finns dessutom den misstänkta, och medialt uppmärksammade, kidnappningen av en svensk rapartist under våren 2020. Läs mer om det här.  

Hur länge kommer rättegången att pågå?

Rättegången väntas pågå i 35 dagar med start idag. 

När kommer Yasin att kallas till rätten?

Yasin Abdullahi Mahamoud. Bildkälla: SVT

Rapstjärnan Yasin, som är en del av Vårbynätverket, står åtalad för stämpling till människorov efter att en annan välkänd rapartist kidnappades under förra året. Han nekar till brott. 

Åtalet mot Yasin kommer inte att tas upp förrän i slutet av maj.

Läs mer:

Alexander Bard hyllar Yasin: "En sexig talang"

Åtalet mot Yasin: Artisten kidnappades med silvertejp och kniv

Kommentera
Kopiera länk
Dela