Anders Borg - 5:e sexigaste politikern

- 08/07/2011, 20:38 -
Sveriges finansminister Anders Borg.
1 av 2

Sveriges finansminister Anders Borg.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Anders Borg kör en lite mer ledig stil när han träffar lantbrukare i värmland.
2 av 2

Anders Borg kör en lite mer ledig stil när han träffar lantbrukare i värmland.

Fredrik Persson / SCANPIX

Sveriges finansminister Anders Borg är femte sexigaste politiker.

Hästsvansen, ringen i örat och de runda glasögonen. Sveriges näst mäktigaste har styrt den ekonomiska politiken med järnhand sedan 2006. Bland EU:s finansministrar har han hela tiden rankats högt upp och enligt Financial Times är han EU:s fjärde bästa finansminister.

43-årige Anders Borg rekryterades 2002 till moderaterna av dåvarande partiledare Bo Lundgren. Med titeln kanslichef och ny chefsekonom anses Borg vara en utav de som senare var med och gjorde om partiets politik under Reinfeldts tid som partiledare.

Men bara att påpeka att Anders Borg skulle vara sexig för sin hästsvans, stora makt och ring i örat känns lite tafatt. Nyheter24 vill därför poängtera att Anders Borgs bakgrund gör honom ännu hetare.

Efter en krokig inledning av hans skolgång gjorde han klart sin gymnasieutbildning på Komvux. Därefter bar det iväg till Uppsala och universitetsstudier i filosofi, ekonomisk historia och statsvetenskap. Men som kryddan på moset visade Borg redan här att han har ledaregenskaper av rang. Han blev nämligen vald till kårordförande i Uppsala studentkår 1989.

Trots att Anders Borg har koll på Sveriges ekonomi så har han inte alltid haft koll på sin egen. När han tillträde som finansminister avslöjades det att han tidigare anlitat svart arbetskraft i hemmet utan att tala om detta för självaste statsministern. Vågat och farligt. Men det gillar Nyheter24 och därför är Anders Borg fortfarande precis vad vi vill ha på plats nummer fem.