Han ogillar när datalagringsdirektivet går för långt.
1 av 4
Han ogillar när datalagringsdirektivet går för långt. - Foto: Elise Amendola / Scanpix
Och så är han mot diktaturen i Nordkorea.
2 av 4
Och så är han mot diktaturen i Nordkorea. - Foto: Ng Han Guan / Scanpix
Men han är för whisky.
3 av 4
Men han är för whisky. - Foto: Glenfiddich / Scanpix
Mathias Sundin vågar visa stake.
4 av 4
Mathias Sundin vågar visa stake. - Foto: Privat

Mathias Sundin - Sveriges 4:e sexigaste politiker

Från Nordkorea till Almedalen flyger han med inställningen att mänskligheten kan tänka själv. Han gillar whisky också.


Sveriges sexigaste politiker

Det spelar ingen roll hur snygg politikern är på riksdagsfotot eller om hen är hetero, bög eller transa, lång eller kort.

I stället utser vi politiker med en extra dos personlighet, någon som bjuder på något annat än en stel politikerprofil, någon som gör något, som visar att politik faktisk kan innebära handling och inte bara ord.

Följande personer har chansen att koras till Sveriges Sexigaste Politiker:

- Minister
- Riksdagsledamot
- Partisekreterare
- Ordförande eller vice ordförande för ungdomsparti

Juryn består av Nyheter24:s redaktion.

Mathias Sundin, (F) mannen som tog rejäl ställning mot datalagringsdirektivet och alliansens linje när han gick ut på DN Debatt inför omröstningen i våras. Han visade därmed en stake många andra ledamöter inte lyckats visa.

Mathias Sundin tycker inte att all information om vilka vi ringer, mejlar eller skickar röksignaler till ska registreras av svenska myndigheter. Vi har rätt till ett personligt space och integritet tycker han, men poängterar att en del datalagring kan vara rimlig, som buggning. En annan är totalt orimlig, som FRA-lagen. Här har vi en man som vet vad han vill, med andra ord.

Gör oss nyfikna

Han heter @MathiasSundin på Twitter, där han nu senast meddelat att han tillbringat tid i diktaturens Nordkorea för att lära sig mer om landet och hur han kan bidra till att det ska bli mer demokratiskt. En positiv syn på framtidens Nordkorea, det tycker Nyheter24 är intressant och vill gärna veta mer om hans resa. Mathias Sundin gör oss nyfikna.

Mathias Sundin uppger på sin blogg att han gillar frihet, whisky och Newcastle (både ölen och laget). Han tror också på mänsklighetens utveckling och skriver att "folk kan tänka själva".

Vi gillar också demokrati och whisky. Vi gillar Mathias Sundin. Därför hamnar han på plats nummer 4.

Grattis till plats nummer fyra, hur känns det?

- Det var typiskt att nu när man hamnar på en sexigast-lista så handlar det inte om utseende, men visst, som politiker kanske det är bättre med de kriterier ni har för sexigast.

Vad är sexigt enligt dig?

- Folk som vågar gå sin egen väg.

Vi gillar att du tror på att människan kan tänka själv, står du fast vid det?

- Ja jag vill ha det som grunduppfattning att vi kan tänka utan att staten gör det åt oss. Detta till skillnad från hur det är i Nordkorea till exempel, där jag precis tillbringat fem dagar.

Just det, hur var det?

- Väldigt intressant och fullständigt bisarrt. Jag trodde inte att det rådde en sådan extrem personkult där man tror att en enda ledare är det rätta för ett land. Och tror man inte det hamnar man på arbetsläger. Det är en extrem hjärntvätt nordkoreanerna går igenom.

Har du fortfarande hopp om att omvärden ska lyckas hjälpa Nordkorea på något sätt?

-Det känns lite hopplöst nu faktiskt, för att kunna förändra måste vi förstå hur de tänker i grunden. Man får hoppas att någon i ledargarnityret gör någonting.

Vem är den sexigaste politikern enligt dig?

- Nyamko Sabuni, för hon har vågat tänka och prata om många kontroversiella saker på sista tiden. Och så är hon snygg också.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.