Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4609
reaktioner idag

Åtalet skjuts upp – det här har hänt i fallet Tova Moberg

Åtalet skulle ha väckts idag mot den misstänkte ex-pojkvännen. Nu skjuts åtalet upp i en månad på grund av "för mycket uppgifter"

Den 22-årige mannen som misstänks för mordet på Tova är hennes före detta pojkvän.

Han har ett kriminellt förflutet. Han har bland annat kört bil påverkad av narkotika.

Den 22-årige mannen deltog i häktningsförhandlingar under torsdagen.

Den 13 maj försvann 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland. På måndagen greps tre män i 20-årsåldern misstänkta för människorov. 

Vid 23-tiden samma dag hittades Tova död i vattnet. 

TT

Torsdagen den 18 maj häktades en av männen. En 22-årig man som beskrivs som Tovas ex-pojkvän. Idag, den 6 oktober, skulle åtal ha väckts i fallet. Men åtalet skjuts istället upp i en månad. 

Här är en sammanfattning av intressanta och mystiska saker som skett i fallet – och vad som kommit fram till ytan tills idag.

Lögner om var Tova befann sig

När Tovas föräldrar sökte tag på den misstänkta 22-åringen så hade han haft flera förklaringar till var Tova befann sig. Han hade bland annat sagt att hon tagit en taxi från gården där hon i närheten hittades död i vattnet. Mannen har fortsatt att neka till brott – och i det tidiga skedet av utredningen så hittade han på historier som inte stämde överens med verkligheten.

TT

Misshandeln och det kriminella förflutna 

I slutet av mars polisanmäldes 22-åringen för att ha misshandlat Tova. I samband med polisanmälan kom det fram att det skett vid flera tillfällen. Vid flera tillfällen hade mannen tidigare varit misstänkt för ringa brott som brott mot narkotikalagen och fortkörning.

Åklagaren anklagar 22-åringen för att "dölja mordet"

Dagen efter häktningen anklagar åklagare Christer Sammens 22-åringen för att ha flyttat Tovas kropp från mordplatsen till sjön. Sammens tror helt enkelt att den misstänkte gärningsmannen dödat Tova och sedan flyttat henne för att försöka dölja sin gärning.

Exets epa.

Nya fynd gjordes i juni

Enligt åklagaren Sammens gjordes nya fynd i utredningen som borde innebära att misstankarna mot ex-pojkvännen stärkts. Exakt vad det handlar om kan inte åklagaren gå in på, men det kan ha att göra med teorierna om att Tova mördades med ett tillhygge.

Tovas dagbok

I juli presenteras ett viktigt fynd i utredningen – Tova Mobergs dagbok. I den ska hon ha skrivit att hon haft en rädsla för livet och att exets våldsamhet skulle kunna ta hennes liv. 

Vad händer nu?

22-åringen nekar fortfarande till brott och åtalet har flyttats fram en månad och väntas presenteras i november, skriver P4 Gävleborg. Anledningen är att det finns alldeles för mycket uppgifter som måste kontrolleras, enligt åklagaren. 

TV: Misstänks för mordet på Tova – här är 22-åringens liv på Facebook

Mer:

Åklagaren: Så försökte exet dölja mordet på Tova