Bedragare som lockar med investeringar blir allt skickligare och har nu all oftare börjat utge sig för att samarbeta med myndigheter, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.
Bedragare som lockar med investeringar blir allt skickligare och har nu all oftare börjat utge sig för att samarbeta med myndigheter, varnar Finansinspektionen. Arkivbild. - Foto: TT

Ny varning för bitcoinbedragare

Skickliga, vältaliga och med löften om guld och gröna skogar genom kryptovalutor.Nu varnar Finansinspektionen (FI) för att bedragare som lockar med investeringar allt oftare utger sig för att arbeta för eller tillsammans med myndigheter.


Fakta: Så genomskådar du bedrägeriförsök

1. Var vaksam på erbjudanden om snabba, säkra och enkla investeringar. Bedragare, verksamma på sociala medier eller via telefon, försöker ofta locka med snabb, garanterad avkastning. Men investeringar av den typen existerar inte.

2. Förhåll dig skeptisk till personer och aktörer som erbjuder investeringar via sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag arbetar inte på det sättet, särskilt inte på kvällstid.

3. Gör inte affärer med företag du inte känner till sedan tidigare.

4. Var försiktig med ditt bank-id. Man ska inte använda sitt bank-id och logga in på sin bank på uppmaning av någon annan. Seriösa företag ber inte sina kunder att använda inloggningsuppgifter på det här sättet.

5. Se till att kontrollera att företaget har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva verksamhet. Alla företag som fått grönt ljus för att göra affärer i Sverige finns i registret hos FI. Man bör även gå in på FI:s varningslista och se om FI har varnat för företaget.

Källa: Finansinspektionen

Varje år utsätts tusentals svenskar för investeringsbedrägerier som rör kryptovalutan bitcoin. Enligt Finansinspektionen blir nätverken bakom brotten allt mer raffinerade i sina upplägg.

— Jag skulle säga att de är väldigt duktiga och har både argument, svar på frågor och webbplatser som mäter sig med eller till och med är bättre än hos verkliga aktörer, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI.

En ny trend som FI lagt märke till i år är att bedragarna allt oftare försöker ge sken av att man har samröre med myndigheter för att få verksamheten att verka legitim.

"Drar sig inte för något"

Det kan exempelvis handla om att falskeligen uppge sig ha tillstånd att driva sin verksamhet eller påståenden om att man samarbetar med Finansinspektionen.

— De här personerna drar sig inte för något, de skyr inga medel för att framstå som seriösa, säger Lars Malmström.

Tillvägagångssättet för själva bedrägeriet kan skilja sig åt, men enligt Lars Malmström finns det två huvudsakliga metoder. Den ena går ut på att be brottsoffret om en relativt liten summa pengar som kan ligga på runt 2 500 kronor.

— Efter upprepade påstötningar blir det sedan successivt mer.

Den andra metoden handlar i stället om att lura människor att sätta in större belopp på en gång. Men även de fall som börjar med mindre belopp slutar ofta med att den som lurats blir av med hundratusentals kronor, förklarar Lars Malmström.

Undvik okända aktörer

Han säger också att det finns några saker man ska ha i bakhuvudet för att att undvika att bli utsatt för den här sortens bedrägerier.

— Ser det för bra ut för att vara sant så är det nog också det. Man kan exempelvis inte få en garanterad avkastning på 30 procent på insatt kapital, det fungerar inte på det sättet i verkligheten.

Han varnar även för att göra affärer med ett företag man inte känner till sedan tidigare och råder till att alltid göra bakgrundskontroller innan man väljer att investera. En annan sak att ha i åtanke är att Finansinspektionen inte sysslar med investeringserbjudanden, understryker Lars Malmström.

De som hör av sig till myndigheten efter att ha blivit utsatta uttrycker ofta skam.

— Men då förklarar vi för dem att det är väldigt lätt att luras eftersom bedragarna är så pass skickliga och förtroendeingivande.

Viktigt att anmäla

Skammen får många att dra sig för att anmäla bedrägerierna till polisen och Finansinspektionen.

— Det är väldigt viktigt att man gör anmälan, det innebär att vi kan varna andra och efter ett samtal om anmälan får vi alltid en tydlig känsla av att den som hört av sig känner att han eller hon har gjort någonting bra, säger Lars Malmström.

— Och även om sådana här brott är svåra att utreda är det bra att polisen får reda på dem och dessutom lyckas de ibland få fast dem som ligger bakom.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.