Räkna inte med full kompensation för inflationen i årets lönerörelse, säger fem fackförbund. Arkivbild
Räkna inte med full kompensation för inflationen i årets lönerörelse, säger fem fackförbund. Arkivbild - Foto: TT

Industrifacken vill se försiktiga lönekrav

Bästa möjliga löneökningar – men utan en förvärrad eller förlängd inflation. Det är målet i de kommande avtalsförhandlingarna för de fem förbunden i Facken inom industrin, GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.


I en debattartikel på DN Debatt skriver Facken inom industrin att det skulle vara riskfyllt att kompensera inflationen med motsvarande löneökningar:

"Det skulle innebära ännu högre inflation och ännu mer räntehöjningar och ge en löne- och prisspiral, med en lång period av urholkade löner och risk för ökad arbetslöshet".

Den kommande avtalsrörelsen spås av förbunden bli tuffare än vanligt. Enligt Konjunkturinstitutet kan svenska löntagare får för första gången på länge få minskade reallöner 2022 och 2023.

Men enligt fackförbunden finns det ändå utrymme för löneökningar tack vare en stärkt svensk konkurrenskraft, god lönsamhet i svenska företag och en rekordhög sysselsättning – men ökningen ska ske med hänsyn till inflationen:

"För att våra medlemmar ska få mer pengar i plånboken över tid ska inte löneökningarna bidra till att driva upp inflationen ytterligare och förlänga perioden med hög inflation", skriver företrädarna för de fem förbunden.

TT
/
/