Räkna inte med full kompensation för inflationen i årets lönerörelse, säger fem fackförbund. Arkivbild
Räkna inte med full kompensation för inflationen i årets lönerörelse, säger fem fackförbund. Arkivbild - Foto: TT

Industrifacken vill se försiktiga lönekrav

Bästa möjliga löneökningar – men utan en förvärrad eller förlängd inflation. Det är målet i de kommande avtalsförhandlingarna för de fem förbunden i Facken inom industrin, GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.


I en debattartikel på DN Debatt skriver Facken inom industrin att det skulle vara riskfyllt att kompensera inflationen med motsvarande löneökningar:

"Det skulle innebära ännu högre inflation och ännu mer räntehöjningar och ge en löne- och prisspiral, med en lång period av urholkade löner och risk för ökad arbetslöshet".

Den kommande avtalsrörelsen spås av förbunden bli tuffare än vanligt. Enligt Konjunkturinstitutet kan svenska löntagare får för första gången på länge få minskade reallöner 2022 och 2023.

Men enligt fackförbunden finns det ändå utrymme för löneökningar tack vare en stärkt svensk konkurrenskraft, god lönsamhet i svenska företag och en rekordhög sysselsättning – men ökningen ska ske med hänsyn till inflationen:

"För att våra medlemmar ska få mer pengar i plånboken över tid ska inte löneökningarna bidra till att driva upp inflationen ytterligare och förlänga perioden med hög inflation", skriver företrädarna för de fem förbunden.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.