Stockholm

Ikea ser rött och stämmer ultranationalistiskt parti: "Har kränkts"

Det belgiska ultranationalistiska Vlaams Belang stäms av Ikea. På bilden partiledaren Tom Van Grieken.
Det belgiska ultranationalistiska Vlaams Belang stäms av Ikea. På bilden partiledaren Tom Van Grieken. Foto: Virginia Mayo/AP/Janerik Henriksson/TT

Det belgiska ultranationalistiska Vlaams Belang använder Ikea i sin senaste kampanj. Nu stämmer möbeljätten partiet, skriver Svenska Dagbladet.


Läs mer

I veckan presenterade Vlaams Belang ett nytt migrationspolitiskt program, inspirerat av den nya svenska regeringens politik, enligt partiledaren Tom Van Grieken.

Det innehåller 15 "Ikea-byggsatser" om migration, bland annat förslag om fler utvisningar och begränsad familjeåterföreningen.

Dessutom inleddes en affischkampanj med namnet "Immigratie Kan Echt Anders", (Invandring kan verkligen vara annorlunda), där första bokstaven i varje ord bildar ordet Ikea.

Partiet hämtar inspiration från svenska regeringens politik

— Vi är upprörda över att rätten till vårt varumärke och vår företagsidentitet har kränkts. Vi försöker vara politiskt neutrala och vill inte att vårt varumärke ska användas för att antyda att vi skulle stödja vissa åsikter när vi inte gör det, har en representant för Ikea sagt till belgiska medier.

Ikea stämmer nu partiet för varumärkesintrång. Företaget har har också uppmanat Vlaams Belang att sluta använda kampanjaffischerna med "byggsatserna".

Vlaams Belang främsta frågor är att stoppa invandringen och utropa ett självständigt Flandern. Partiet har sagt att det använder Ikeas namn och logotyp i kampanjen eftersom partiet hämtar inspiration från den svenska regeringens politik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.