Region Stockholm avkrävs 10 miljoner kronor. Arkivbild.
Region Stockholm avkrävs 10 miljoner kronor. Arkivbild. - Foto: TT

Stockholm avkrävs böter efter fel i upphandling

Region Stockholm ska betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, anser Konkurrensverket i ett yrkande till förvaltningsrätten, som ska avgöra saken.


Hösten 2021 avbröt regionen en annonserad upphandling och direktupphandlade i stället ett ramavtal om bemanningstjänster inom hälso- och sjukvården till ett värde av 800 miljoner kronor. Avtalet gällde från januari till juni 2022 men förlängdes året ut.

Verket motsäger regionens förklaring att "synnerlig brådska" rådde, eftersom det var för långt in i pandemin. Dessutom har regionen gjort samma sak flera gånger, skriver verket.

"Det finns en bortre gräns för vad som kan anses utgöra en oförutsedd händelse och därmed ligga till grund för synnerlig brådska i upphandlingslagstiftningens mening", säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten enligt ett pressmeddelande.

Tio miljoner kronor är högsta möjliga avgift.

Rättad: Klargör att det blir upp till förvaltningsrätten att avgöra saken.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.