Stockholm

Elanvändningen fortsätter att minska

Förbrukningen av el går ned. Arkivbild.
Förbrukningen av el går ned. Arkivbild. Foto: TT

Den svenska förbrukningen av el fortsätter att minska, dessutom med en aningen högre takt, enligt preliminära siffror från Energimyndigheten.


I november var minskningen åtta procent i hela landet som genomsnitt, jämfört med samma månad förra året. I oktober var nedgången 7,6 procent, enligt Svenska kraftnäts tidigare redovisning.

Störst var nedgången, precis om tidigare, i Sydsverige. I elområde 4 (södra Götaland) var nedgången tolv procent, i elområde 3 (norra Götaland och Svealand) minskade elförbrukningen med tio procent. I norr däremot ökar förbrukningen jämfört med november i fjol, plus en respektive upp fyra procent i elområde 1 och 2.

Beräkningarna är preliminära och det är svårt att exakt säga vad den minskade förbrukningen beror på, enligt Energimyndigheten.

"Det är rimligt att tro att de höga elpriserna i sig men även den mediala uppmärksamheten kring dem har bidragit till den minskade elanvändningen", skriver myndigheten i nyhetsbrevet "Nuläget på elmarknaden".

Vädret spelar också in. November var varmare i år än i fjol. Fler elbilar och elslukande investeringar i Norrland, exempelvis batterifabriken Northvolt, påverkar också.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.