Förbrukningen av el går ned. Arkivbild.
Förbrukningen av el går ned. Arkivbild. - Foto: TT

Elanvändningen fortsätter att minska

Den svenska förbrukningen av el fortsätter att minska, dessutom med en aningen högre takt, enligt preliminära siffror från Energimyndigheten.


I november var minskningen åtta procent i hela landet som genomsnitt, jämfört med samma månad förra året. I oktober var nedgången 7,6 procent, enligt Svenska kraftnäts tidigare redovisning.

Störst var nedgången, precis om tidigare, i Sydsverige. I elområde 4 (södra Götaland) var nedgången tolv procent, i elområde 3 (norra Götaland och Svealand) minskade elförbrukningen med tio procent. I norr däremot ökar förbrukningen jämfört med november i fjol, plus en respektive upp fyra procent i elområde 1 och 2.

Beräkningarna är preliminära och det är svårt att exakt säga vad den minskade förbrukningen beror på, enligt Energimyndigheten.

"Det är rimligt att tro att de höga elpriserna i sig men även den mediala uppmärksamheten kring dem har bidragit till den minskade elanvändningen", skriver myndigheten i nyhetsbrevet "Nuläget på elmarknaden".

Vädret spelar också in. November var varmare i år än i fjol. Fler elbilar och elslukande investeringar i Norrland, exempelvis batterifabriken Northvolt, påverkar också.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.