Bred uppgång på börsen. Arkivbild.
Bred uppgång på börsen. Arkivbild. - Foto: TT

Amerikansk inflationssiffra lyfte börsen

Stockholmsbörsen lyfte rejält efter tisdagens oväntat låga inflationssiffra för november från USA.Börsen steg först nästan tre procent, men uppgången mattades av och OMXS-index stängde på plus 1,7 procent.


Bland de mest omsatta aktierna drog molntjänstbolaget Sinch och klädjätten H&M mest uppåt med kurslyft på 4,8 respektive 4,5 procent. Men uppgången var bred: 24 av 30 aktier i OMXS30-index ökade i värde.

Inflationen i USA föll till 7,1 procent i november, ned från 7,7 procent i oktober. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 7,3 procent.

Den oväntat låga inflationen minskar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve att strama åt med fler ovanligt stora räntehöjningar – även om det väntas bli en relativt stor höjning av styrräntan redan på onsdagen.

De ledande indexen steg direkt när aktiehandeln inleddes på Wall Street. Men även i New York mattades uppgången av senare under dagen.

Oljepriset hängde på uppåt, liksom kryptovalutor. Kursen på bitcoin steg drygt 3 procent till 17 766 dollar – den högsta noteringen på drygt en månad.

De ledande Europabörserna gick också upp, CAC40-index i Paris med 1,4 procent, DAX-index i Frankfurt med 1,3 procent och FTSE-index i London med 0,8 procent.

TT
/
USA
/
/