Elon Musk lämnar Twitter.
Elon Musk lämnar Twitter. - Foto: Carina Johansen/Evan Agostini/TT

Elon Musk lämnar Twitter: "Så fort jag hittar någon dum nog..."

Elon Musk skriver på Twitter att han avgår som företagets vd så fort han har hittat en ersättare: "Jag avgår som vd så fort jag hittar någon dum nog att ta jobbet! Efter det kommer jag bara att leda arbetsgrupperna för mjukvara och servrar."


Fakta: Elon Musk

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971. Han flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA.

Karriären inleddes med företaget x.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk, som var företagets enskilt största aktieägare, hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Före Twitterköpet var Musk mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Enligt tidskriften Forbes är Musk god för över 180 miljarder dollar. Förmögenheten var dock före Twitterköpet avsevärt större och han har länge, med råge, rankats som världens rikaste person. Nyligen noterade Forbes dock att fransmannen Bernard Arnault, vd för lyxmärkeskoncernen LVMH, övertagit positionen som världens rikaste.

I måndags lade Elon Musk upp en fråga på plattformen om han skulle vara kvar som företagets vd eller ej. 17,5 miljoner röstade, varav 57,5 procent svarade ja.

Före måndagens omröstning meddelade Musk att användarna kommer att få rösta om stora policyförändringar på Twitter.

Beskedet kom efter det att möjligheten att länka till flera konkurrerande sociala medier togs bort från plattformen. Åtgärden fick kritik, även från användare som tidigare stöttat den nya ägarens sätt att styra Twitter.

Massuppsägningar

Tesla-vd:n Elon Musk köpte, efter flera vändor, Twitter för 44 miljarder dollar (motsvarande cirka 480 miljarder kronor) i slutet av oktober. Sedan dess har det stormat kring företaget.

Flera tusen personer har sparkats och omfattande förändringar har genomförts på plattformen. Bland annat har användare kunnat köpa så kallade verifikationssymboler. Tidigare har verifikationen främst gällt offentliga personer och Twitter har varit den som genomfört granskningen.

Företagets oberoende expertråd, bestående av nästan hundra människorättsorganisationer och andra organisationer, upplöstes nyligen av Musk. Rådet bildades för att hantera frågeställningar och problem rörande exempelvis hat och hot, utnyttjande av barn och självmord på plattformen.

Elon Musk stängde av journalister

Flera avstängda Twitteranvändare, bland andra ex-presidenten Donald Trump, har också välkomnats tillbaka.

En rad högprofilerade twittrare lämnade plattformen efter Elon Musks uttalande om "generell amnesti" för tidigare avstängda konton, men ett antal nya avstängningar har också trätt i kraft.

Bland annat stängdes flera journalister som bevakar Elon Musk av, det rör sig om reportrar som jobbar för The New York Times, The Washington Post och CNN.

Tilltaget kritiserades bland annat av FN:s generalsekreterare António Guterres.

— Medieröster bör inte tystas på en plattform som säger sig vara en plats för yttrandefrihet, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric.

Kort därefter tilläts journalisterna tillbaka på plattformen.

TT
/
/
/
USA
/