Ett brittiskt kryssningsfartyg ligger för ankar i kubanska Havanna i mars 2022.
Ett brittiskt kryssningsfartyg ligger för ankar i kubanska Havanna i mars 2022. - Foto: TT

Rederier får miljardböter för stopp i Havanna

Publicerades: 1 Jan, 03:40

Efter att USA:s tidigare president Barack Obama lättade på embargot mot Kuba började internationella kryssningsbolag lägga till i Havanna. Något som, på grund av en aldrig använd lag från 1966, blev en kostsam historia.


En domstol i Florida har dömt fyra amerikanska och internationella kryssningsrederier att betala 109 miljoner dollar var, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor, för att ha lagt till i hamnen i den kubanska huvudstaden Havanna.

Hamnen ägdes tidigare av ett amerikanskt bolag men nationaliserades 1960 i kölvattnet av den kubanska revolutionen. Några år senare stiftades en lag i USA, Helms-Burton-lagen, som tillät amerikanska medborgare vars tillgångar exproprierats av Kuba att stämma den som gynnades ekonomiskt av tillgångarna.

Lagen var tänkt att avskräcka utländska investerare från att göra affärer med Kuba, men detta är första gången den används.

Tidigare var USA:s handelsembargo avskräckning nog, men när förrförre presidenten Barack Obama lättade på sanktionerna satte kryssningsfartygen kurs mot Havanna.

Något som nu visar sig ha blivit kostsamt. Domstolen menar att hamnavgifterna som kryssningsbolagen betalat borde ha tillfallit den ursprungliga ägaren.

"Baserat på lagens i första hand avskräckande syfte och de aktuella förseelserna är en ersättning på drygt 100 miljoner dollar per tilltalad helt klart rimlig", skriver rätten i sitt beslut.

TT
/
/
USA
Senaste nytt

Slutspurt i EU:s migrationsmara

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Din elsparkcykel kan vara olaglig att köra – säljs ändå: "Helt andra krav"

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

1 timme sedan
Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

1 timme sedan
Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.