Ett brittiskt kryssningsfartyg ligger för ankar i kubanska Havanna i mars 2022.
Ett brittiskt kryssningsfartyg ligger för ankar i kubanska Havanna i mars 2022. - Foto: TT

Rederier får miljardböter för stopp i Havanna

Efter att USA:s tidigare president Barack Obama lättade på embargot mot Kuba började internationella kryssningsbolag lägga till i Havanna. Något som, på grund av en aldrig använd lag från 1966, blev en kostsam historia.


En domstol i Florida har dömt fyra amerikanska och internationella kryssningsrederier att betala 109 miljoner dollar var, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor, för att ha lagt till i hamnen i den kubanska huvudstaden Havanna.

Hamnen ägdes tidigare av ett amerikanskt bolag men nationaliserades 1960 i kölvattnet av den kubanska revolutionen. Några år senare stiftades en lag i USA, Helms-Burton-lagen, som tillät amerikanska medborgare vars tillgångar exproprierats av Kuba att stämma den som gynnades ekonomiskt av tillgångarna.

Lagen var tänkt att avskräcka utländska investerare från att göra affärer med Kuba, men detta är första gången den används.

Tidigare var USA:s handelsembargo avskräckning nog, men när förrförre presidenten Barack Obama lättade på sanktionerna satte kryssningsfartygen kurs mot Havanna.

Något som nu visar sig ha blivit kostsamt. Domstolen menar att hamnavgifterna som kryssningsbolagen betalat borde ha tillfallit den ursprungliga ägaren.

"Baserat på lagens i första hand avskräckande syfte och de aktuella förseelserna är en ersättning på drygt 100 miljoner dollar per tilltalad helt klart rimlig", skriver rätten i sitt beslut.

TT
/
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.