Den 73-årige fransmannen Bernard Arnault och hans familj är rikast i världen. Arkivbild.
Den 73-årige fransmannen Bernard Arnault och hans familj är rikast i världen. Arkivbild. - Foto: TT

Så blev lyxmagnaten rikast i världen

Fransmannen Bernard Arnaults lyximperium LVMH har aldrig varit så högt värderat som nu.Nyligen ryckte han ifrån Elon Musk och kan med god marginal titulera sig som världens rikaste person.


Fakta: Världens rikaste

Topp tio rikaste dollarmiljardärerna i världen:

1. Bernard Arnault (Frankrike), 186 miljarder dollar

2. Elon Musk (USA), 132 miljarder dollar

3. Jeff Bezos (USA), 121 miljarder dollar

4. Gautam Adani (Indien), 121 miljarder dollar

5. Bill Gates (USA), 111 miljarder dollar

6. Warren Buffett (USA), 111 miljarder dollar

7. Larry Ellison (USA), 98,6 miljarder dollar

8. Larry Page (USA), 86,1 miljarder dollar

9. Mukesh Ambani (Indien), 85,8 miljarder dollar

10. Steve Ballmer (USA), 85,8 miljarder dollar

Källa: Bloombergs miljardärsindex, siffror hämtade den 14 januari 2022.

Lyxmärkeskoncernen LVMH meddelade i veckan att dess modehus Dior fått en ny chef – Delphine Arnault.

Beskedet fick aktien att ytterligare skjuta i höjden på Parisbörsen, och handlades under veckan på sin högsta nivå någonsin. Hittills i år har aktien stigit drygt 15 procent vilket gjort familjen Arnault över 20 miljarder dollar rikare.

Bernard Arnault, LVMH:s chef och Delphine Arnaults far, toppar också sedan december Bloombergs miljardärsindex och är numera rikast i världen.

Elon Musk, vd på elbilstillverkaren Tesla, rymdbolaget SpaceX och numera även sociala medier-plattformen Twitter, petades samtidigt från förstaplatsen. Det svindyra Twitter-köpet och kursras för Tesla kostade honom titeln.

Vem den excentriske Elon Musk är har nog inte gått många förbi. Men vem den mer privata multimiljardären Bernard Arnault är, och hur han blivit så rik, har betydligt färre koll på.

Enligt Forbes besöker Bernard Arnault omkring 25 butiker varje lördag. Både sina egna, som Louis Vuitton, och konkurrenters. Arkivbild.

Väskor och champagne

Bernard Arnault, 73 år, har byggt sin förmögenhet genom det så kallade lyxkonglomeratet LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Koncernen består i dag av 75 exklusiva och välkända varumärken. Förutom de tre av bolagsnamnet givna finns bland annat mode- och parfymföretaget Christian Dior, juveleraren Tiffany & Co och champagnen Dom Pérignon under LVMH-paraplyet.

Och lyx säljer, även i tider av ekonomisk oro. Till skillnad från många andra konsumentorienterade branscher blev 2022 ett ganska bra år för lyxbolagen. För LVMH gick det mer än bra. Under enbart andra halvan av 2022 ökade koncernens marknadsvärde med 66 miljarder till 359 miljarder euro, enligt Bloomberg.

Arnaults egen aktieförmögenhet är enligt Bloombergs index är i dag värd 186 miljarder dollar, motsvarande motsvarande drygt 1 900 miljarder kronor.

Vid sidan av sitt lyxföretagande har Arnault också gjort sig känd som konstsamlare och äger verk av bland annat Andy Warhol och Pablo Picasso.

Bernard Arnaults äldste son Antoine Arnault är vd för LVMH-koncernens holdingbolag Christian Dior SE. Här tillsammans med sin fru, supermodellen Natalia Vodianova. Arkivbild.

Dior blev startskott

Efter studier vid den prestigefyllda tekniska högskolan Polytechnique utanför Paris, jobb på faderns fastighetsbolag och en sväng i den amerikanska fastighetsbranschen, blickade Bernard Arnault på 1980-talet mot modevärlden.

1984 köpte han Boussac Saint-Freres, ett textilbolag som visserligen var bankrutt – men som ägde ikoniska Christian Dior. Efter att ha gjort sig av med majoriteten av Boussac Saint-Freres resterande verksamheter förvärvade Arnoult en betydande andel av LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Sedan dess har LVMH med hjälp av smycken, sprit, smink och mode vuxit till den megakoncern den är i dag.

På senare år har även Arnaults barns makt inom koncernen växt sig än starkare. Senast i veckan utnämndes dottern Delphine Arnault till vd för lyximperiets näst största bolag, Christian Dior. Hon har länge varit vice vd på Louis Vuitton.

Den äldste sonen Antoine är vd på koncernens holdingbolag. Sonen Frédéric är vd på klockföretaget Tag Heuer, Alexandre jobbar med Tiffany & Co och Jean Arnault har en hög chefsposition på Louis Vuitton.

Bernard Arnault verkar inte har några planer på att lämna över rollen som toppchef på LVMH ännu. Förra året beslutades att den övre åldersgränsen för vd-positionen i bolaget skulle höjas till 80 år.

Lyx i lågkonjunktur

Trots ekonomisk oro i världen, hög inflation och stora börsfall har lyxkonsumtionen ökat i både Europa och USA.

Det med hjälp av inhemsk efterfrågan såväl som ökad turism efter pandemin, enligt Therese Nyrén, fondförvaltare på Lucy Global Fund, som fokuserar på premium- och livsstilsbolag.

— Tittar man på lyxbolagen som grupp så har det gått ganska bra, säger hon.

Att priserna stigit har bara gjort lyxvarorna mer eftertraktade.

— Det är många förmögna som handlar och du vet, höjer man priset på en väska – ja då vill man ha den där väskan ännu mer. Det har ofta mycket att göra med status.

Lyxkonsumtionen i Kina spelar stor roll för branschen och i de regioner där covid-restriktionerna börjat släppa har köerna snabbt blivit långa köer utanför lyxbutikerna, säger Nyrén.

— Får vi ett återöppnande av Kina så kommer det att gynna lyxbolagen. Jag tror att det kommer att bli lite som ett kosläpp.

Bernard Arnault och hans fru Helene Mercier anländer till en middag i Vita huset i USA, december 2022. Middagen anordnades i samband med att president Joe Biden bjudit in Frankrikes president Emmanuel Macron till Washington.

Goda framtidsutsikter

Hur länge Bernard Arnault äger titeln som världens rikaste person återstår att se. Men framtiden för lyxbolagen ser åtminstone ljus ut, enligt Therese Nyrén. Förutom Kina har Ryssland en stor köpstark grupp inom lyxkategorin. Nu har dock många bolag, på grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina, stängt ner sina verksamheter i landet

— Om vi skulle få fred under det här året så kan såklart de här bolagen komma att påverkas av det.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hizbollah: Har beskjutit israeliskt artilleri

Långtradare körde in i byggnad – flera skadade

Flera personer skadades när en långtradare körde in i en myndighetsbyggnad i staden Brenham, väster om Houston, i Texas.

Östersund: Polisen rapporterar om fylleri / lob

"Centrum, polis kontaktas gällande påverkad man utomhus", skriver polisen på sin hemsida.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

1 timme sedan
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

1 timme sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.