Erik Eriksson skapade sig en enorm förmögenhet genom Roblox.
Erik Eriksson skapade sig en enorm förmögenhet genom Roblox. - Foto: Leon Keith/Henrik Montgomery/TT

Erik, 24, blev miljardär på Roblox-spel – så extremt förmögen är doldisen

Erik Eriksson skapade dataspelet "Welcome to Bloxburg" på Roblox. Det har gjort 24-åringen från Sandviken otroligt rik. Nyheter24 har tagit en titt på datasnillets inkomster, boende och lyxbil.


Erik Eriksson är kanske en av Sveriges mest okända miljardärer. 24-åringen från Sandviken har byggt sin förmögenhet genom spelet "Welcome to Bloxburg" på spelplattformen Roblox, men har aktivt valt ett liv i skymundan. 

Hans stora förmögenhet blev känd först när Arbetarbladet i februari 2021 skrev om en "22-åring som skattade mest i hela Sandviken". Men Eriksson har fortsatt värna om sin anonymitet och har bara gjort en intervju i media hittills, med spelsajten Pocketgamer under sin psedonym Coeptus i mars 2018.

Har du inte koll på Roblox? Då kommer en minilektion här. Det är ett gratis onlinespel som består av en mängd olika spel, där användarna kan skapa egna spel och karaktärer, och chatta med andra användare. 

Roblox riktar sig framförallt mot barn och spelas av 115 miljoner användare, de flesta mellan nio och 18 år. 

Här kan du läsa om Minecraft-miljardärens enorma förmögenhet – så rik är Jakob Porser.

"Coeptus" skapade "Welcome to Bloxburg" som 14-åring

Erik Eriksson var själv 11 år när han började spela Roblox, men hade förmodligen inte en tanke på att det skulle göra honom till mångmiljonär. 

När han var 14 år skapade han "Welcome to Bloxburg" under aliaset Coeptus – vilket blev en extrem succé. Spelet har i dag haft över 5 miljarder besök, vilket gör det till ett av de mest besökta Roblox-spelen genom tiderna, enligt Roblox Wiki.

Roblox. Fredrik Sandberg/TT

Så rik är Erik Eriksson – skaparen av "Welcome to Bloxburg"

Så har Erik Eriksson blivit rik på framgångarna med "Welcome to Bloxburg"? Det kan man lugnt säga.

Enligt siffror från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade 24-åringen en taxerad inkomst på 6 713 961 kronor år 2020, och ett överskott på smått otroliga 218 908 831 kronor.

Sandvikensonens bolagshistoria är som väntat en kurva spikrakt uppåt. År 2017 startade Sandvikensonen företaget Uplex AB, som senare bytte namn till Shortcake. På bara ett år omsatte bolaget nära 100 miljoner kronor, enligt siffror från allabolag, som Nyheter24 har tagit del av. 

Bolaget fortsatte att gå strålande och enligt Expressen omsatte Shortcake 172 miljoner år 2019, och det året tog Erik Eriksson en utdelning på 220 miljoner kronor.

Sålde bolaget Shortcake 2022 

Shortcakes sista bokslut sträcker sig över 18 månader. I juni 2022 omsatte bolaget då 389 miljoner kronor, och hade gjort en vinst på 312 miljoner kronor. 

Enligt Expressen delade bolaget ut 230 miljoner till aktieägarna i januari samma år. Företaget ägdes då av Erik Erikssons andra bolag Zilch Invest AB, där han själv var ensam ägare. Enligt Shortcakes senaste årsredovisning, från 2022, plockade 24-åringen också ut ytterligare 312 000 000 kronor ur bolaget.

Förra året valde Erik Eriksson att sälja Shortcake, som bytte namn till Coffeee Stan Gbg AB, som är ett dotterbolag till Embracer Group AB. Hur mycket 24-åringen fick för sitt bolag är inte känt, men han hann plocka ut totalt kolossala 716 000 000  kronor i utdelning innan försäljningen. 

Lägenheten på Östermalm

Erik Andersson flyttade från Sandviken till Östermalm i Stockholm för tre år sedan. Enligt Booli bor han i en bostadsrätt 56 kvadratmeter som består av 2,5 rum. Den är värderad till 5 740 000 kronor.  

Roblox-miljardärens lyxbil

Enligt Expressen har 24-åringen även skaffat en Tesla Model S av 2019 års modell.

Marcus Persson skapade Minecraft – här kan du läsa om hans enorma förmögenhet.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!