Svenskutvecklade 'It takes two' är ett av de mest hyllade spelen under senare år. Pressbild.
Svenskutvecklade 'It takes two' är ett av de mest hyllade spelen under senare år. Pressbild. - Foto: TT

Varnar för personalbrist i framgångsindustrin

Sverige behöver fler som jobbar med spel – det är kontentan av en ny rapport från branschorganisationen Dataspelsbranschen. Inom kort kan det finnas brist på 25 000 spelutvecklare.


Svensk spelutveckling fortsätter att gå starkt. Branschen efterfrågar ytterligare kompetens, men det utbildas för få i Sverige, framgår av rapporten "Vägar in i Spelbranschen" som Dataspelsbranschen släppt i samarbete med Tillväxtverket.

Enligt rapporten kommer Sverige om tio år att sakna minst 25 000 spelutvecklare, om tillväxttakten håller i sig.

Under 2021 anställdes 1 348 personer av spelföretag i Sverige, men bara hälften, 616, hade gått en spelutbildning. Totalt räknas antalet anställda till cirka 8 000.

Branschen är utöver egna inhemska talanger fortsatt beroende av arbetskraft utifrån. Enligt rapporten är mellan 30–50 procent av alla spelföretagsanställda i Sverige sådana som invandrat. Hälften av de som tagit sig hit för att jobba med spel kommer från länder utanför EU.

Enligt Dataspelsbranschens senaste årsrapport omsatte svenska spelbolag 27,5 miljarder kronor under 2021. Omsättningen i utländska dotterbolag uppgick till 31,4 miljarder kronor.

TT
/
EU
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.