Googles vd Sundar Pichai. Arkivbild.
Googles vd Sundar Pichai. Arkivbild. - Foto: TT

Google svarar med egen textrobot

Den multinationella it-jätten Google presenterar en egen textrobot för att möta konkurrensen från en chattrobot som stöds av Microsoft.


Google meddelade på måndagen att man lanserar ett konversationsprogram som döps till Bard. Chattroboten som bygger på artificiell intelligens (AI) är tänkt att kunna efterapa mänsklig skrivkonst på ett trovärdigt sätt.

Bard tar därmed upp kampen med Chat GPT, som tagits fram av Open AI i San Francisco och presenterades i november förra året. Microsoft har investerat stora summor i utvecklingen av tjänsten.

Chat GPT ska också börja kosta pengar att använda, meddelade Open AI nyligen. Google har inte meddelat om dess tjänst ska avgiftsbeläggas.

Men den snabba utvecklingen med AI har skrämt ledningen för Google och moderbolaget Alphabet, som enligt nyhetsbyrån AFP kallat till krismöten för att snabbt konstruera ett alternativ till Chat GPT.

En första variant av Bard ska göras tillgänglig inom "de närmaste veckorna", enligt Googles vd Sundar Pichai.

Alphabet gjorde ett sämre resultat än väntat i senaste ekonomiska rapport och har flaggat om uppsägningar av 12 000 medarbetare.

Enligt AFP kan Open AI:s textrobot bli ett direkt konkurrerande hot mot Googles kärnverksamhet: sökmotorn.

TT
/
/
Hot
/
USA
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.