Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är positiv till den allians för kärnkraft i EU som Frankrike har bildat.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är positiv till den allians för kärnkraft i EU som Frankrike har bildat. - Foto: TT

Busch stödjer allians i EU för kärnkraft

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) stödjer Frankrikes strävan för en allians inom EU för att lyfta fram kärnkraften.Ett första möte med ett tiotal länder, även Sverige, hölls i anslutning till det informella mötet för EU:s energiministrar.


Fakta: Länderna som vill samarbeta mer om kärnkraft

Frankrike bjöd in Sverige, Polen, Nederländerna, Finland, Ungern, Slovakien, Tjeckien, Slovenien, Bulgarien, Rumänien, Kroatien samt Italien till kärnkraftsmötet.

Elva av länderna skrev under uttalandet från mötet. Sverige avstod underskrift på grund av sin nuvarande roll som ordförande i EU:s ministerråd.

Busch skickade sin statssekreterare Daniel Liljeberg till tisdagens frukostmöte.

— Det var ett bra möte, men det är i ett tidigt skede, säger Daniel Liljeberg.

Han tror att gruppen kan få betydelse för att lyfta fram kärnkraftens roll för energiförsörjning igen i unionen. Noterbart är att EU-kommissionären Kadri Simson satt med i mötet, som ju inte var en del av den officiella agendan.

För Ebba Busch kunde det, eftersom hon fram till juli är ordförande för sina kollegor i EU:s ministerråd och ska leda förhandlingar, ha varit lite känsligt att sitta med på ett sidomöte i en så laddad fråga som kärnkraftens framtid. Under våren ska flera förslag med bäring på kärnkraftens roll och villkor i den gröna omställningen förhandlas mellan EU-länderna.

Hett och svårt

I mitten av mars ska EU-kommissionen lägga fram förslag om hur elmarknaden ska kunna reformeras, ett hett och svårt ämne.

Ebba Busch är tydligt för det franska initiativet. Kort efter det att hon hade blivit minister i oktober gjorde hon en resa till Frankrike, bland annat för att träffa den franska energiministern och initiativtagaren till alliansen, Agnès Pannier-Runacher, och tala kärnkraft.

— EU-länder som är för kärnkraft och ser kärnkraft som en viktig del av sin energimix bör samarbeta, säger Ebba Busch till TT.

— Ska vi kunna pumpa in mer av förnybart, vilket ju vi vill i Sverige, och bana väg för både land- och havsbaserad vindkraft då måste vi ha mer av det reglerbara. Och där är kärnkraft oslagbart, säger Busch.

I ett uttalande efter mötet, som elva länder har skrivit under, säger länderna att de vill samarbeta i linje med vad som sägs i EU:s Euratomfördrag. Det handlar till exempel om regler, forskning och säkerhet. Och de vill stärka samarbetet för tillgång på kompetens, utveckling av nya projekt och innovationer på kärnkraftens område. Sverige har inte skrivit under uttalandet.

Klara klimatet

I uttalandet understryker de elva länderna att kärnkraften är en viktig energikälla för att klara klimatmålen, för att säkra tillgången på el och energisäkerhet när olja, kol och gas ska avvecklas.

Inför förslagen om elmarknaden i mars finns en diskussion om huruvida el från kärnkraft ska kunna stödjas genom att länder garanterar ett visst pris, eller om det i första hand ska riktas till förnybar elproduktion. Enligt EU-kommissionären, Kadri Simson, är det en del av det som kommissionen nu funderar över.

— Det är inte det som är den primära svenska linjen. Vi får se om kommissionen har med en sådan del i sitt förslag i mars, och i så fall får vi ta ställning till det då, säger Ebba Busch.

Om och hur medlemsländerna får stödja olika typer av elproduktion får betydelse för priserna. Under ministermötet gav flera länder, och kommissionen, goda betyg för hur medlemsländerna har klarat den gångna vintern och marschen bort från beroende av rysk gas. Men priserna har varit höga.

Måste spara

Enligt Ebba Busch finns det bara ett sätt att på så kort sikt som till nästa vinter försöka pressa elpriserna i EU – att spara och effektivisera.

— Energieffektivisering, energieffektivisering och att fylla upp gaslagren. Hur gaslagren ser ut påverkar också elpriserna, säger Busch.

TT
/
EU
/
/
/