Bitcoin på högsta kursen på nio månader. Arkivbild
Bitcoin på högsta kursen på nio månader. Arkivbild - Foto: Vincent Yu AP/TT

Bitcoin fortsätter uppåt i bankoron

Kryptovalutor har rusat uppåt under de gångna veckornas orosvåg i banksektorn.För den största av dem, bitcoin, handlar det om ett lyft på 40 procent på elva dygn.


Kryptorallyt i bankorons skugga har lyft priset på en bitcoin till över 28 000 dollar, under nattens handel. Det är den högsta kursen sedan juni 2022 och kan jämföras med kursen på 20 100 dollar den 10 mars.

En del bedömare förklarar kursrusningen för kryptovalutorna med att de är utom räckhåll för finansiella myndigheter och vid sidan av det reguljära finanssystemet, som just nu präglas av en förtroendekris för banker.

Misstron mot banker har spridit sig

"Stämningen på marknaden har genomgått en dramatisk vändning under den gångna veckan, drivet av en pågående bankkris som har stärkt kryptovalutornas ställning bland investerare", skriver analyshuset Kaiko i en rapport.

Krisen tog fart med tre bankrusningar i USA – som slutade med att Silicon Valley Bank, Silvergate Capital och Signature Bank gick omkull. Misstron mot banker har sedan spridit sig till Europa. I helgen köptes den anrika men krisdrabbade schweiziska förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse med en rejäl rabatt av konkurrenten UBS för undvika kollaps.

Orosvågen i Europa verkar efter Credit Suisse-affären – omgärdad av upprepade lugnande besked om banksektorn från finansiella myndigheter – ha dämpats något. Bankaktier återhämtar sig generellt och de högre riskpremierna på bankernas finansiering sjunker tillbaka.

Men i USA är en fjärde bank i blåsväder, First Republic Bank, vars aktie rasade med 47 procent i måndagens handel på Wall Street. Det innebär att 90 procent av bankens börsvärde har gått upp i rök sedan årsskiftet.

Orimligt uppblåst

En del bedömare räknar med att bitcoin nu kan fortsätta uppåt mot den psykologiskt viktiga tröskeln 30 000 dollar per bitcoin. Andra beskriver kryptovalutan som orimligt uppblåst av de senaste veckornas kursrusning.

— Jag tror kursrörelsen har mer att göra med likviditetstillskott på marknaden och att investerare ser bitcoin som någon form av säker hamn i orostider. Men den är "överköpt" och bitcoin kommer att få svårt att ta sig över 30 000 dollar när den här krisen lugnar ned sig, säger Matt Maley, chefsstrateg på mäklarhuset Miller Tabak.

TT
/
USA
/
/