'Handeln genomgår en exceptionellt tuff period', säger Svensk Handels vd Sofia Larsen. Arkivbild.
'Handeln genomgår en exceptionellt tuff period', säger Svensk Handels vd Sofia Larsen. Arkivbild. - Foto: Amir Nabizadeh/TT

Fortsatt dystert inom handeln

Handlare är fortsatt oroliga för framtiden, enligt Svensk Handel. Butikshandeln stod för en liten uppgång med 2,3 procentenheter i månadens Handelsbarometer och landar på indikatorvärde 74,2.


Butikernas framtidstro har nu under tolv månader befunnit sig under den neutrala nivån 100 och sjunkit med nästan 20 enheter på ett år.

"Handeln genomgår en exceptionellt tuff period. Vi tvingas konstatera att svenska handlare aldrig tidigare haft en så lång period av pessimistiska framtidsutsikter. Vi måste ta siffrorna på allvar och inse vad som står på spel", säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

När butikerna tror på svag lönsamhet de kommande månaderna är framtidstron inom e-handeln ännu mer dyster. Bland e-handlarna minskar indexvärdet med 4,2 procentenheter från februari, till 77,8.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.