För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift, skriver Finansinspektionen. Arkivbild.
För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift, skriver Finansinspektionen. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

FI: Bolånetagare pressas allt mer

Bolånetagare pressas av stigande räntor, enligt Finansinspektionen. Enligt myndigheten har 15 000 bolånekunder fått undantag för amorteringskrav det gångna halvåret.


Fakta: FI:s olika scenarier

I basscenariot för december i år räknar FI med en genomsnittlig rörlig ränta på 4,8 procent och att inflationen verkligen har vänt rejält nedåt. Inflationen enligt måttet KPIF ska då ha vänt ned till 3,5 procent (i februari låg den på 9,4 procent). Elpriserna väntas kosta 1,02 respektive 1,16 kronor/kWh i de dyraste elområden i Sverige (elområde 3 och 4). I detta scenario har cirka 5 procent av nya bolånetagare (ungefär 7 000 bolånetagarare) för lite pengar för att klara utgifterna.

I det värre scenariot, som FI kallar stressat, har inflationen inte fallit tillbaka lika mycket. Då hamnar den genomsnittliga rörliga räntan på 6 procent, och KPIF på 6 procent. Elpriserna väntas vara detsamma i som i bas-scenariot. Då, i det stressade scenariot, kommer runt 14 procent, eller 20 000, av de nya bolånetagarna att ha för lite pengar kvar.

Den stora majoriteten av nya bolånetagare har fortfarande goda marginaler, skriver Finansinspektionen (FI) i ett pressmeddelande. Men många har fått det betydligt tuffare ekonomiskt när räntor stiger och inflationen äter upp köpkraft.

— Vi har under tolv år inte sett så pressade hushåll som vi ser nu. Pressen har ökat på hushållen och den kommer öka under året, säger generaldirektören Daniel Barr på dagens pressträff.

Utgifter kan växa

Enligt FI går nu i genomsnitt tolv procent av den disponibla inkomsten hos nya bolånetagare till räntebetalningar, vilket nästan är en tredubbling jämfört med 2021 och alltså den högsta som uppmätts.

Enligt FI:s prognoser kan utgiften fortsätta växa till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.

— Det beror på flera saker, ökande inflation liksom stigande räntor samtidigt som också bostadspriserna har sjunkit. Vi ser att det är ungefär fyra procent som har negativa marginaler, säger Daniel Barr

Olika scenarier

FI har skissat på olika scenarier, där räntan höjs och där även elpriserna räknas in. Framför allt är det de som köpt bostad under senare tid som är känsliga, enligt FI.

Samtidigt kartlägger FI nu hur bankerna använder den så kallade ventilen för att hjälpa bolånekunder som har svårt att hantera de högre räntekostnaderna. Det handlar om att banker får medge undantag för amorteringskrav. Enligt FI var det ungefär 7 500 bolånetagare som använde sig av ventilen.

— Det är ungefär en procent per kvartal som får amorteringslättnader. Vi ser det som ganska naturligt men också viktigt att bankerna gör en individuell bedömning, säger Henrik Braconier, FI:s chefsekonom.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.