En kontorsstol från Ikea kan skapa problem med datorskärmen. - Foto: Pressbild/Ikea & Janerik Henriksson/TT

Populära Ikea-stolen kan stänga av din dator: "Kan inte förstå..."

Har din skärm på datorn plötsligt börjat lagga? Då kan problemet sitta någon helt annanstans än i elektroniken – nämligen i kontorsstolen.


Den tyske programmeraren Felix Häckner hade haft problem med sin datorskärm, som då och då plötsligt svartnade i några sekunder. 

Efter att ha undersökt allt med datorn och alla sladdar och uttag noga, insåg han att problemet bara kunde kopplas till hans kontorsstol, Ikea-stolen Markus.

Så fort Häckner bytt ut stolen, var problemen som bortblåsta, vilket Vice var först att skriva om. 

Ikeas inlägg hyllas av tusentals kunder: Förstår du grejen?

"Kolla om din Ikea-stol och skärm är kompatibla"

Felix Häckner skrev om problemet i internetforumet Mastodon, och då visade det sig att flera andra hade upplevt samma sak. 

"Gott folk, glöm inte att kolla att din Ikea-stol är kompatibel med din skärm. Jag skojar inte."

"Jag har också det här problemet"

"Jag kan inte förstå att den här tråden finns. Jag har samma problem och jag har också en Ikea-stol... Vi har bytt skärmar, kablar, allt.", kommenterade en man Häckners inlägg.

När Häckner undersökte saken vidare, visade det sig att Ikeas kontorsstol Markus var omskriven även i ett det tyska forumet Computerbase.

Vad är det då som spökar? Enligt flera personer i de två forumen skapar stolens säte och fjädring så mycket statiskt elektricitet, att skärmen ibland stängs av. 

Ikeas svar om kontorsstolen Markus

Nyheter24 hörde av sig till Ikea Sverige för att se vad de hade att säga om problemet. 

Enligt Louise Ridell Ehinger, presskontakt Ikea, går det inte att säga att det är stolen som orsakat problemen med datorskärmarna.

"Statisk elektricitet är svår att härleda eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till som skapas av olyckliga kombinationer av till exempel väder, temperatur, golvbeläggning, material i kläder och i det här fallet även stolen. Alla dessa olika delar gör det svårt att fastställa orsaken till förekomsten av statisk elektricitet hos en viss kund.", skriver hon i ett mejl. 

Louise Ridell Ehinger tilläger även att stolen är helt säker att använda, och uppfyller kraven på alla marknader där den säljs.

Här kan du läsa fler artiklar om Ikea.

Senaste nytt

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.