Sverige befinner sig fortsatt i en lågkonjunktur, som blir något mer utdragen än vad regeringen räknat med som en följd av tullkriget.
— Sverige är i en lågkonjunktur, det finns en avvaktande hållning. Det är uppenbart att vi kommer behöva stärka hushållen framöver. Vi behöver göra det som krävs för att fler kommer i arbete, säger Svantesson på pressbriefing.
— Fokus på hushållen och stötta dem och få in fler på arbetsmarknaden. Det är inte läge för skattehöjningar, tvärtom, det kommer inte bidra till en högre tillväxt, fortsätter hon.
Hushållens konsumtion är fortsatt avvaktande. Det kan finnas en oro för sin egen ekonomi, eller för att förlora sitt arbete, menar Svantesson.
Tillväxt hämmas
Oron kan öka om osäkerheten och oförutsägbarheten kring Donald Trumps – USA:s president – tullkrig och tullpolitik består, enligt finansministern.
Det var en starkt bidragande orsak till att regeringen i sin senaste prognos, för mindre än en månad sedan, storsänkte förväntningarna på svensk tillväxt till 0,9 procent för i år, från ett tidigare antagande om 2,1 procent. Risken finns att regeringen kan behöva sänka sin siffra för tillväxten ytterligare i prognosen om en dryg månad, mot slutet av augusti.
Fokus för budgeten som ska börja förhandlas om två veckor är att stärka familjer och se till att fler kommer i arbete. På en fråga om hur stort reformutrymmet är i nästa års budget svarar Svantesson:
— Det jag kan konstatera är att en del av reformutrymmet, till skillnad mot tidigare, är intecknat i bemärkelsen att vi lagt en trappa på försvar och rättsväsende som är ganska hög. Det tränger undan en del annat. Men vi kommer att ha ett reformutrymme.
Utesluter inte
Att stärka familjerna kan handla om att sänka skatt på arbete eller el. Det finns många olika sätt och regeringen kommer att återkomma i frågan, säger hon.
Kan det bli aktuellt med en höjning av barnbidraget?
— Jag utesluter ingenting. Exakt var vi kommer att landa kommer vi att veta när vi förhandlat klart.